De RTE beoordeelt of een arts die euthanasie heeft uitgevoerd of hulp bij zelfdoding heeft verleend, zich heeft gehouden aan de zorgvuldigheidseisen

Het jaarverslag van de RTE over 2021 is donderdag 31 maart aangeboden aan minister Ernst Kuipers van het ministerie van VWS. Dit jaar is voor de tweede keer een factsheet bijgevoegd. Hierdoor zie je in één oogopslag de belangrijkste feiten.

Verder toenemend aantal meldingen

In 2021 heeft de RTE 7.666 meldingen van euthanasie ontvangen. Dat is 4,5% van het aantal mensen dat in dat jaar in Nederland is overleden. Zowel het aantal meldingen als het percentage van het totale sterftecijfer is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor met 10,5% respectievelijk 0,4%. 

Kijk hier voor het jaarverslag en de factsheet

Een zorgvuldige euthanasiepraktijk
In zeven van de in het afgelopen jaar beoordeelde meldingen kwam de RTE tot het oordeel dat de behandelend arts bij de toepassing van de euthanasie niet heeft gehandeld in overeenstemming met de wettelijke zorgvuldigheidseisen. Dit betekent dat artsen in overgrote meerderheid zorgvuldig handelen. Een geanonimiseerde versie van deze zeven oordelen is opgenomen in het jaarverslag.

Licht verhoogde doorlooptijden
Als gevolg van het toegenomen aantal meldingen en in mindere mate als gevolg van de COVID-19 maatregelen is de gemiddelde tijd van de melding van de arts tot aan het verzenden van het oordeel van de commissies ten opzichte van vorige jaar met 2 dagen gestegen en op 31 dagen uitgekomen. Dit is nog ruim binnen de norm van 2 x zes weken.

Aandoeningen en leeftijd patiënten
89,0% van de patiënten was ouder dan 60 jaar. Eveneens 89,0% van de patiënten heeft aandoeningen als kanker, aandoeningen aan het zenuwstelsel, hart- en vaataandoeningen, longaandoeningen en een combinatie van (doorgaans somatische) aandoeningen. In 2021 werd aan zes patiënten met vergevorderde dementie euthanasie verleend. Beschrijvingen staan op de webstie. 

De RTE
De RTE beoordeelt of een arts die euthanasie heeft uitgevoerd of hulp bij zelfdoding heeft verleend, zich heeft gehouden aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen. De RTE is onafhankelijk in haar oordeelsvorming en rapporteert jaarlijks.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Regionale Toetsingscommissies Euthanasie
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Regionale Toetsingscommissies Euthanasie
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Jaarverslag 2021 Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE)
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 31 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!