Er is volgens het ministerie van VWS nu te weinig zicht op hoe de Nederlandse mondgezondheid er voorstaat

Het RIVM heeft onderzocht met welke meetbare aspecten (indicatoren) de mondgezondheid in Nederland de komende jaren in kaart kan worden gebracht. Daaruit kwamen 17 indicatoren naar voren, zoals het bezoek aan de mondzorgverlener of de dagelijkse mondverzorging. Deze kunnen gebruikt worden voor een monitor Mondgezondheid. 

Onder mondgezondheid verstaan we het vermogen om bijvoorbeeld te spreken, te kauwen en te proeven en het overbrengen van emoties met zelfvertrouwen en zonder pijn, ongemak of ziektes. Een goede mondgezondheid is voor mensen dus erg belangrijk in het dagelijks leven.

Nog te weinig zicht op mondgezondheid
Er is volgens het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nu te weinig zicht op hoe de Nederlandse mondgezondheid er voorstaat. Dit terwijl 3,5% van de zorguitgaven naar mondzorg gaat. Het ministerie wil graag meer inzicht om beleid daarop aan te passen. Daarom heeft het RIVM uitgezocht hoe de staat van de mondgezondheid het beste in kaart kan worden gebracht.

Indicatorenset voor monitor Mondgezondheid
Om te zorgen voor structurele informatie, wil VWS meerjarig een monitor laten uitvoeren. Het RIVM heeft hiervoor, aan de hand van gesprekken met onderzoekers, zorgverleners, patiënten(vertegenwoordigers) en andere betrokken partijen, een set van 17 indicatoren samengesteld.

Er is onderscheid gemaakt tussen drie groepen: jeugd, volwassenen en ouderen. Dit is gedaan omdat per groep verschillende aspecten belangrijk kunnen zijn. Zo ligt de nadruk bij de jeugd op het voorkomen van mondzorgproblemen. Bij ouderen gaat het meer over het behouden van functies zoals eten, drinken en slikken.

Indicatorenset Mondgezondheid. Een Delphi-onderzoek


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Met monitor beter inzicht in Nederlandse mondgezondheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!