Het apenpokkenvirus is niet nieuw

De kranten staan er vol mee: monkeypox, oftewel apenpokken. Een nieuw virus? En moeten we ons zorgen maken? Wat feiten op een rij over vaccins en behandelingen. 

Het apenpokkenvirus is niet nieuw. De ziekte komt voor in Afrika, waar besmette knaagdieren het virus verspreiden. Het is nu veel in het nieuws, omdat mensen ziek zijn die niet in Afrika waren. Het verspreidt zich nu dus buiten dat continent. Gezondheidsautoriteiten zijn druk bezig om dit in de kiem te smoren. Anders dan corona is dit virus niet heel besmettelijk, dus hopelijk lukt dat. Ook zijn er vaccins en medicijnen. 

Het virus dat apenpokken veroorzaakt is ‘familie’ van het pokkenvirus. Dat pokkenvirus is in de jaren ’70 uitgeroeid, dankzij wereldwijde vaccinatie. Tot 1974 werd elk kind in Nederland in principe ingeënt. Daarna was dat niet meer nodig. Ik heb ook de ‘krasjes’ op mijn bovenarm. Virologen denken dat die vaccinatie ook nu nog een beetje beschermt tegen de apenpokken.

Dat oude pokkenvaccin is niet meer geregistreerd en dus niet op de markt. Wel hebben we in Europa een goedgekeurd, ‘modern’ vaccin. Het vaccin, Imvanex, bevat levende, verzwakte virussen van een ‘neefje’ uit de pokkenvirusfamilie. Je kunt er geen pokken van krijgen, maar het bouwt wel afweer op. Imvanex is geregistreerd voor gebruik tegen pokken, maar werkt zeer waarschijnlijk ook tegen apenpokken. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek. De bijwerkingen van het vaccin zijn klachten als hoofdpijn, spierpijn en pijn op de prikplek. 

In Nederland en in andere landen kunnen mensen, die hoog risico lopen om besmet te raken, hiermee een prik krijgen. Komt iemand met apenpokken in het ziekenhuis? Dan zijn er ook medicijnen die mogelijk helpen. In Europa is Tecovirimat toegelaten. Dat is een medicijn dat een aantal soorten pokkenvirussen afremt, waaronder het apenpokkenvirus. 

Ook is er onderzoek naar cidofovir. Dit medicijn is goedgekeurd voor behandeling van oogontsteking bij HIV-patiënten. In het laboratorium lijkt het ook te werken tegen het apenpokkenvirus. Deskundigen kijken nu naar meer resultaten uit onderzoeken naar deze medicijnen bij de mens. 

Door alle aandacht voor het apenpokkenvirus zie ik veel wilde verhalen opduiken. Dat het apenpokkenvirus eigenlijk gordelroos is. En dat dát een bijwerking zou zijn van het coronavaccin, bijvoorbeeld. Onzin: de virussen die apenpokken, COVID-19 of gordelroos veroorzaken hebben niets met elkaar te maken. En ook niet met de coronavaccins. 

Sommige mensen zijn verbaasd dat na corona nu wéér een virus opduikt. Maar ziektes komen en gaan. Ook vóór COVID-19 was dat het geval. We zijn er gewoon met z’n allen veel meer mee bezig nu. Laten we het hoofd gewoon koel houden en wegblijven van bangmakerij en broodjeaapverhalen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CBG / prof. dr. Ton de Boer
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Column 'Over medicijnen': Apenpokken - vaccins en behandelingen, geen broodjeaapverhalen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 06 jun 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!