Het rapport zegt ook dat mensen met een ernstig verzwakt afweersysteem waarschijnlijk wel voordeel kunnen hebben van een derde prik

Het is op dit moment niet dringend noodzakelijk om een extra prik van een coronavaccin (boosterprik) te geven aan gezonde mensen. De huidige gegevens over de effectiviteit en de duur van de bescherming van de vaccins in Europa laten zien dat deze nog steeds voldoende bescherming bieden tegen ernstig ziek worden, ziekenhuisopname en overlijden. Dat meldt het Europees medicijnagentschap EMA op basis van een technisch rapport van European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Het rapport zegt ook dat mensen met een ernstig verzwakt afweersysteem waarschijnlijk wel voordeel kunnen hebben van een derde prik. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een orgaantransplantatie of een chemotherapie hebben gehad. Zij zijn na twee prikken vaak onvoldoende beschermd tegen het coronavirus. Ook kan een extra prik aan te bevelen zijn voor oudere, kwetsbare mensen die in zorginstellingen wonen, zoals verpleeghuizen.

Op dit moment bieden de coronavaccins voldoende bescherming aan gezonde mensen. Maar we houden het heel goed in de gaten. Fabrikanten doen onderzoek naar een derde prik en dienen deze data in bij het EMA. Als het nodig is, worden de bijsluiters aangepast. - Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter medicijnautoriteit CBG

Het EMA beoordeelt op dit moment de gegevens over een mogelijk extra prik voor mensen met een verzwakt afweersysteem. CBG is namens Nederland betrokken bij de beoordeling. Elk land besluit zelf of en wie een derde prik krijgt. In september komt de Gezondheidsraad met een advies voor Nederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CBG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: EMA: derde prik met coronavaccin niet noodzakelijk voor gezonde mensen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 sep 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!