Ieder jaar komt huidkanker, inclusief melanoom, vaker voor

Nu de zomervakantie is aangebroken en er een heerlijke temperatuur heerst, trekken mensen (op vakantie) massaal naar het strand. Exact de plek waar de zonkracht, door weerspiegeling van het zand en het water, extra hoog is. Ondanks dat de zon ook positieve effecten kent is het sinds jaar en dag bekend dat uv-licht huidkanker veroorzaakt. Hoe ga je goed beschermd op pad?

Ieder jaar komt huidkanker, inclusief melanoom, vaker voor. Deze toename is een gevolg van zongedrag uit het verleden, waarbij je laten verbranden door de zon heel normaal was. Dermatologen voeren daarom al jaren veelvuldig campagne om de schadelijke gevolgen van zonverbranding onder de aandacht te brengen. Hiermee hopen we in de toekomst de huidkankerepidemie onder controle te krijgen.

De oplossing
Sinds het begin van deze eeuw zijn er enorme stappen gemaakt in middelen die bescherming bieden tegen kankerverwekkende uv-straling. Denk hierbij aan uv-werende kleding, maar uiteraard ook zonnebrandcrèmes. Deze crèmes maken gebruik van chemische dan wel minerale filters, die uv-straling wegvangen voordat het in de opperhuidcellen voor DNA-schade kan zorgen. De factor zegt iets over hoeveel langer het duurt voordat mensen verbranden. Dus zou de huid normaliter al na tien minuten verbranden, dan gebeurt dat met zonnebrandcrème met SPF 30 pas na vijf uur. Natuurlijk moet u vaker smeren wanneer u bijvoorbeeld bent gaan zwemmen, maar met de huidige zonnebrandcrèmes is zonverbranding echt niet meer nodig.

Een pijnlijke ontwikkeling
‘Fantastisch!’ zou u denken, maar helaas zijn er enkele influencers op social media die een reden hebben gevonden om niet te smeren en dit te delen met hun volgers. Zonnebrandcrème zou namelijk gevaarlijk zijn voor uw gezondheid, volgens een recent gepubliceerd onderzoek in het  wetenschappelijk tijdschrift JAMA dermatology. Dit onderzoek toonde aan dat de chemische uv-filters van zonnebrandcrème in het bloed waarneembaar zijn. De auteurs van deze studie gaven direct aan dat deze studie geen reden is om je niet in te smeren, want de schadelijke gevolgen van zonverbranding zijn vele malen groter dan de mogelijke gevolgen van deze filters in het bloed.

Helaas was het kwaad al geschied en ontstond er een hele social media hype waarbij alle zonnebrandcrèmes, inclusief die met minerale filters, op een grote hoop werden gegooid en als het kwaad werden gezien. Alle campagne die dermatologen in de voorgaande jaren hebben gevoerd werden in nog geen minuut als onjuist bestempeld. Hoewel we gelukkig in een democratie leven, waar iedereen een weloverwogen individuele keuze mag maken over het gebruik van zonnebrandcrème, hoop ik dat we als bevolking niet 30 jaar terug in de tijd stappen en daardoor de huidkankerepidemie niet de baas kunnen worden. Met name bij kinderen en jongvolwassenen, die juist gevoelig zijn voor desinformatie, valt er gezondheidswinst te halen met goed smeergedrag.

Koen Quint is dermatoloog in het LUMC.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Blijf smeren tijdens zomerse dagen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 30 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!