Deze bloedtest geeft sneller en meer duidelijkheid

Huidlymfomen zijn een groep zeldzame huidkankers waarvan de symptomen kunnen lijken op minder ernstige huidaandoeningen. Om de meest agressieve vormen vroegtijdig op te sporen, hebben artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een bloedtest ontwikkeld. Hun volgende doel is om de test in heel Europa beschikbaar te stellen om zo nog meer patiënten te helpen. 

Jeuk, rode plekken en een schilferende huid. Deze klachten zien dermatologen bijna dagelijks. In veel gevallen blijken het symptomen van goedaardige ontstekingsziekten in de huid, zoals eczeem of psoriasis, maar in sommige gevallen kan het ook duiden op een zeldzame vorm van huidkanker. “Deze patiënten willen we er graag vroegtijdig uitpikken om een passende behandeling te geven zodat we mogelijk de overlevingskansen kunnen verbeteren”, vertelt hoogleraar Klinische Dermatologie Maarten Vermeer. 

Om de diagnose van huidlymfomen te vergemakkelijken, heeft Vermeer, samen met promovendus Safa Najidh en hoogleraar Jacques van Dongen, een bloedtest gemaakt. “Wij hebben een test ontwikkeld waarmee we de kwaadaardige witte bloedcellen, ook wel lymfocyten genaamd, in het bloed kunnen detecteren en kwantificeren”, vertelt Vermeer. Dit wordt gedaan met zogenoemde flowcytometrie. “Op deze manier kunnen we met zekerheid vaststellen of iemand een huidlymfoom heeft.” 

Ziektebeloop voorspellen
Deze bloedtest geeft dus sneller en meer duidelijkheid. En dat wensen ze in Leiden patiënten en artsen uit heel Europa toe. “We willen dat de test ook in de rest van Europa beschikbaar komt. Met steun van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer en de European Academy of Dermatology and Venereology hebben we in het LUMC al trainingen georganiseerd voor collega’s uit 15 Europese centra uit 7 verschillende landen.” 

Daarnaast willen Vermeer en collega’s de bloedtest de komende jaren verder verbeteren. Daarvoor kregen ze onlangs een subsidie van het KWF. “We willen niet alleen kankercellen opsporen, maar hopen ook bepaalde markers te vinden die voorspellend zijn voor een ernstiger beloop van de ziekte. Idealiter zouden we een marker willen vinden die ons vertelt of de tumorcellen van een patiënt gaan toenemen. Dan kunnen we hierop inspelen door de behandeling aan te passen.” 

Patiënten betrekken 
Mooie ontwikkelingen op het gebied van zeldzame huidtumoren dus. En dat deze allemaal in Leiden plaatsvinden is volgens Vermeer geen toeval. “Wij zijn het nationale verwijscentrum voor huidtumoren, en hebben dus enorm veel kennis en ervaring in huis.” Daarnaast is het LUMC een erkend nationaal expertisecentrum en Europees referentienetwerk op dit gebied. “We hebben elke dag een heel multidisciplinair team klaarstaan om patiënten zo goed mogelijk te helpen.” Daarnaast is de kliniek nauw verbonden met de onderzoekers binnen de afdeling, iets wat de ontwikkeling van innovatieve ideeën, zoals de bloedtest, stimuleert. 

Maar de groep van Vermeer zoekt niet alleen kennis op bij artsen en onderzoekers, maar juist ook bij de patiënten. “We houden via Stichting Huidlymfoom niet allen de patiënten op de hoogte van het onderzoek dat we doen, maar laten ze ook meedenken over het ontwerp van de studies. En recentelijk hebben patiënten een steunbrief geschreven aan het KWF om ons onderzoek te financieren. Zo helpen we elkaar”, vertelt Vermeer. 

Oncologie is een van de drie maatschappelijke speerpunten van het LUMC. Het LUMC Oncologie Centrum (LOC) bundelt kankerzorg en kankeronderzoek. Meer ontwikkelingen op dit gebied vind je op onze oncologiewebsite.