In Nederland groeit één op de zes kinderen op met een ouder met psychische problemen

De reizende buitententoonstelling KIND VAN is nu te zien in Rotterdam. Hierin worden 19 volwassenen geportretteerd die opgroeiden met een ouder met psychische- en/of verslavingsproblemen.

GZ-psycholoog Esther Mesman van het centrum voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen (KOPP) haalde de tentoonstelling namens het Erasmus MC en in samenwerking met Youz/Indigo Rijnmond en de gemeente Rotterdam naar de havenstad.

Uit de schaduw
Fotograaf en kunstenaar Sevilay Maria, ervaringsdeskundige, koos ervoor om de geportretteerden in KIND VAN uit de schaduw van de problematiek van hun ouders te laten treden. Maria wil hiermee overbrengen hoe sterk zij zijn.

Impact
‘Het is belangrijk om aandacht te vragen voor de kinderen’ vertelt Mesman. ’En met de tentoonstelling kunnen we maatschappelijke impact maken door aandacht te vragen voor het thema. Want in Nederland groeit één op de zes kinderen op met een ouder met psychische problemen. Vaak gaat alle aandacht naar de ouder en zijn de kinderen niet zichtbaar, nu staat het kind in de schijnwerpers.’

In Nederland groeit één op de zes kinderen op met een ouder met psychische problemen

Naast maatschappelijke impact hoopt Mesman ook op meer aandacht voor het lopend onderzoek. ‘We doen in het Erasmus MC onderzoek naar KOPP-jongeren. Het uitgangspunt hierbij is vroege herkenning van depressieve klachten, preventieve zorg en vroegtijdig behandeling. We willen de kinderen en de ouders zoveel mogelijk in hun kracht zetten, over hun gehele levensloop. We hopen zo de zorg voor hen te verbeteren.’

Nu te zien in Rotterdam
De buitententoonstelling KIND VAN is tot 11 april te zien op het Kruisplein in Rotterdam. Op 31 maart organiseert het KOPP centrum samen met het MARIO-onderzoek ook een jongerenwandeling waarin wordt stilgestaan bij de persoonlijke verhalen achter de portretten. Aanmelden voor de jongerenwandeling is mogelijk via deze link.

Stichting Open mind
KIND VAN is een initiatief van Stichting Open mind. Zij initiëren en produceren projecten in de publieke ruimte over maatschappelijk beladen onderwerpen zoals vluchtelingenthematiek, seksueel geweld, mensenhandel, depressiviteit onder jongeren, huiselijk geweld en kindermishandeling en LHBTQIA+.

Bron: ErasmusMC / Jochem van Laar


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 23 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!