Het gaat niet om onschuldige stress, maar om chronische stress die zelfs de levensduur kan verkorten

Grenzen bewaken en grenzen verleggen is voor iederéén lastig. Maar voor mensen met autisme is het nog ingewikkelder. Zij hebben immers een andere informatieverwerking, waardoor ze eerder overprikkeld raken. Hun naasten kunnen ook overbelast raken, omdat ze hier voortdurend rekening mee moeten houden en ondersteuning moeten bieden. In de Autismeweek staan we dan ook stil bij het thema Grenzen. De Autismeweek begint op 2 april, Wereld Autisme Dag, en wordt 9 april afgesloten met het NVA Autismecongres.

Ouders van kinderen met autisme ervaren vaak meer stress. Dit kan voor serieuze lichamelijke klachten zorgen. Het gaat niet om onschuldige stress, maar om chronische stress die zelfs de levensduur kan verkorten. Uit onderzoek blijkt dat moeders van een kind met autisme een hogere sterfte hebben in vergelijking tot andere moeders. Wietske Ester en Margot Spelbrink vertellen hierover op het congres.

Autistische burn-out
Ook mensen met autisme hebben een kortere levensverwachting dan mensen zonder autisme. Vijftig procent van de mensen met autisme heeft daarnaast psychische problemen, zoals depressie, dwanghandelingen of een burn-out. Zij zijn langdurig over hun eigen grenzen gegaan. Onderzoeker Annelies Spek zal tijdens het congres ingaan op de autistische burn-out.

Reden genoeg voor de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) om te blijven streven naar een autismevriendelijke maatschappij. Daarom reikt de NVA in de Autismeweek de jaarlijkse Autismevriendelijkheidsprijzen uit. Al ruim veertig jaar zet de NVA zich in voor mensen met autisme en hun naasten. De vereniging biedt kennis & informatie, belangenbehartiging en lotgenotencontact in het hele land. Ook organiseert de NVA jaarlijks een autismecongres, met daarin zowel de nieuwste wetenschappelijke inzichten als ervaringsverhalen. Kijk voor meer info op autisme.nl

In alle regio’s van het land worden activiteiten georganiseerd rondom de Autismeweek. Kijk voor meer info op autismeweek.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nederlandse Vereniging voor Autisme / Monique Hendriks
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nederlandse Vereniging voor Autisme
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: (Ouders van) mensen met autisme ervaren significant meer stress
  • Datum: 28 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!