Op een aantal punten kan er flink verbeterd worden

Huisartsenpraktijken verschillen in zijn algemeenheid van elkaar wat betreft de patiëntveiligheid. We zien dat deze op een aantal punten kan worden verbeterd. Zo kan er in de huisartsenpraktijk meer aandacht zijn voor nierschade onder ouderen en voor het gebruik van ontstekingsremmers en bloedverdunners door patiënten met een afgenomen nierfunctie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel dat onlangs is gepubliceerd in het vaktijdschrift Huisarts & Wetenschap.

Voor het signaleren van mogelijke verbeterpunten wat betreft patiëntveiligheid in huisartsenpraktijken hebben we zes 'veiligheidsindicatoren’ gedefinieerd. De waarde van deze zes indicatoren hebben we berekend met gebruikmaking van routinematig geregistreerde zorgdata van huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Verbeterpunten patiëntveiligheid bij huisartsenpraktijken
Uit de berekening van de zes indicatoren kwamen de volgende verbeterpunten naar voren:
1.    consequentere controle op nierschade bij ouderen
2.    meer aandacht voor gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmende geneesmiddelen die ook pijnstillend en koortswerend werken) door patiënten met een verminderde nierfunctie
3.    meer aandacht voor het gebruik van salicylaten (geneesmiddelen die de werking van bloedplaatjes tegengaan en zo een bloedverdunnende werking hebben) door patiënten met een verminderde nierfunctie
4.    meer aandacht voor het gebruik van NSAID’s door patiënten met hartfalen
5.    chronisch gebruik van maagzuurremmers tegengaan
6.    voorzichtig zijn met het voorschrijven van benzodiazepi¬nen aan ouderen

Spiegelinformatie kan handvatten voor verbetering bieden
Er waren duidelijk verschillen zichtbaar tussen huisartsenpraktijken op de zes berekende indicatoren. De variatie tussen praktijken liep op tot 20%. Deze variatie kan van veel factoren afhankelijk zijn.  Voor zover de variatie die er is tussen praktijken niet kan worden herleid tot praktijkkenmerken, doen huisartsen er goed aan te reflecteren op deze zes indicatoren. Onze ‘spiegelinformatie’ kan huisartsenpraktijken ondersteunen beleid te ontwikkelen ter verbetering van de zorgverlening op genoemde punten.

Over het onderzoek
De gebruikte data zijn afkomstig uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. De gegevens hebben betrekking op 346 huisartsenpraktijken met 1.060.618 ingeschreven pa¬tiënten in 2019. De patiënten vormen een goede afspiegeling van de Nederlandse bevolking met betrekking tot leeftijd en geslacht. Het aantal patiënten, praktijken en geanalyseerde jaren verschilt per indicator.

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 11 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!