In 2022 leidde de verspreiding van de apenpokken (Mpox) tot een vaccinatiecampagne in Nederland voor personen met een hoog infectierisico

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 148 meldingen van bijwerkingen na vaccinatie tegen apenpokken tot 16 november 2022. Reacties op de injectieplaats, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn waren de meest gemelde bijwerkingen. Op basis van de meldingen zijn er geen signalen gevonden voor nieuwe of verontrustende bijwerkingen.

In 2022 leidde de verspreiding van de apenpokken (Mpox) tot een vaccinatiecampagne in Nederland voor personen met een hoog infectierisico. Op 29 september 2022 waren ongeveer 13.000 personen gevaccineerd, van wie er 5000 ook een tweede vaccinatie kregen. Het vaccin Imvanex wordt in Europa gebruikt voor immunisatie tegen apenpokken. Het vaccin is in de Verenigde Staten geregistreerd als Jynneos.

Meldingen
Van de meldingen die bij Lareb binnenkwamen meldden twee personen vermoedens van een ernstige bijwerking na vaccinatie. In de wereldwijde database van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwamen 2205 meldingen binnen over Imvanex en Jynneos in 2022. Hiervan hadden 131 meldingen een ernstige reactie.

Patroon van de bijwerkingen
Het patroon van de gemelde bijwerkingen voor apenpokken vaccins is vergelijkbaar met de productinformatie van de fabrikant. Dit is voor zowel de Nederlandse als de wereldwijde database. De meldingen bestaan voor een groot deel uit reacties op de injectieplaats en niet-ernstige bijwerkingen. Op basis van de ontvangen meldingen zijn er geen signaleringen voor nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.

Lees hier het hele artikel in de British Journal of Clinical Pharmacology.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bijwerkingen na vaccinatie tegen apenpokken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 25 jul 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!