Deze app is speciaal ontworpen om de pijnzorg rondom bevallingen te verbeteren

Goed voorbereid zijn op de mogelijkheden van pijnbehandeling bij bevalling en weten wat je kunt verwachten. Dat kan alleen met tijdige en betrouwbare informatie. Daar is nog een wereld in te winnen, constateren artsen. Daarom lanceert de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) de app 'Pijngids Bevalling'.

Deze app is speciaal ontworpen om de pijnzorg rondom bevallingen te verbeteren. In de app staat betrouwbare informatie over pijnbehandelmogelijkheden, zodat vrouwen weten wat ze kunnen verwachten en tijdig een bewuste keuze kunnen maken. De app wordt gelanceerd tijdens de opening van de Negenmaandenbeurs op 14 februari.

Pijngids Bevalling
“Jaarlijks bevallen er meer dan 150.000 duizend vrouwen in Nederland,” vertelt Caroline van der Marel, voorzitter van de NVA en gespecialiseerd in de pijnbehandeling tijdens de bevalling. “Tijdens de bevalling ervaren vrouwen vaak intense pijn, en er zijn diverse manieren om hiermee om te gaan. Als anesthesioloog zie ik dagelijks het belang dat zwangere vrouwen toegang hebben tot goede informatie over de voor- en nadelen van pijnbehandeling. Hierdoor kunnen zij weloverwogen beslissingen nemen, bijvoorbeeld over een ruggenprik. De ‘Pijngids Bevalling’ biedt begrijpelijke en betrouwbare informatie om vrouwen te ondersteunen bij dit proces.”

Van der Marel: “Bevallingen zijn onvoorspelbaar. Daarom staat in de app ook uitgelegd in welk stadium van de bevalling verschillende vormen van pijnbehandeling mogelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet meteen als je in het ziekenhuis komt een ruggenprik krijgen. Eerst wordt de gezondheid van moeder en kind gecontroleerd, en dat kost tijd. Het is nodig dat vrouwen beter weten wat ze kunnen verwachten en hier rekening mee kunnen houden in hun keuzes. Dan kan de zorg daar ook beter op inspelen.”

Betrouwbare informatie
De informatie in de app ‘Pijngids Bevalling’ ondersteunt vrouwen bij het maken van een keuze over pijnbehandeling. Ook biedt de app informatie over anesthesie bij een keizersnede. De app is een aanvulling op bestaande informatie die vrouwen tot zich nemen gedurende hun zwangerschap. Wat de app onderscheidt van de meeste andere informatie is dat deze tot stand is gekomen via een wetenschappelijke vereniging. De informatie over pijn is samengesteld door deskundigen op het gebied van pijnbehandeling geboortezorg. Het initiatief volgt op eerdere inspanningen van de NVA, waaronder de lancering van de Keuzehulp samen met andere verenigingen vorig jaar De Keuzehulp, beschikbaar via Thuisarts.nl, ondersteunt vrouwen met een keuze voor pijnbehandeling aan de hand van een beslisboom. De app Pijngids Bevalling is hierop een aanvulling en biedt gedetailleerde uitleg over pijnbehandelingen.

Download de app
De app Pijngids Bevalling is te downloaden via Google Play voor Android en in de App Store voor iOS.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wat zijn de voor- en nadelen van een ruggenprik? Nieuwe app biedt betrouwbare informatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 14 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!