Vertrouwen in (her)gebruik van gezondheidsgegevens: onderzoek onthult voorwaarden en overwegingen van burgers en zorgprofessionals

Voor zowel burgers als zorgprofessionals is het van belang dat bij (her)gebruik van gezondheidsgegevens niet meer dan de relevante gegevens worden gebruikt en dat er transparantie is over het gebruik. Naast deze breed gedeelde voorwaarden worden er door burgers en zorgprofessionals specifieke voorwaarden gesteld die sterk afhankelijk zijn van de context waarin gegevens worden (her)gebruikt. Om te investeren in het vertrouwen is het van belang dat er verantwoorde keuzes worden gemaakt over (her)gebruik van gegevens waarbij het zichtbaar is dat verschillende belangen en risico’s tegen elkaar zijn afgewogen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel naar wat burgers en zorgprofessionals belangrijk vinden bij (her)gebruik van gezondheidsgegevens.

Gezondheidsgegevens, zoals gegevens uit zorgdossiers, zijn erg waardevol tijdens het zorgproces (ook wel primair gebruik genoemd) en voor andere doeleinden zoals wetenschappelijk onderzoek (ook wel secundair gebruik genoemd). Zo kunnen de gegevens worden ingezet om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Deze gegevens zijn echter ook privacygevoelig. Zowel burgers als zorgprofessionals hechten veel belang aan uitwisseling en hergebruik van gezondheidsgegevens. Maar de meningen over de voorwaarden van (her)gebruik zijn echter verdeeld en er kunnen snel misverstanden over ontstaan. Om te onderzoeken welke voorwaarden en overwegingen voor burgers en zorgprofessionals belangrijk zijn om vertrouwen te hebben in het (her)gebruik van gezondheidsgegevens is eerst in kaart gebracht wat hierover bekend is in de (inter)nationale literatuur. Vervolgens is dit onderzocht in Nederlandse context via een Burgerplatform en een Zorgprofessionalplatform waarin onderzoekers van het Nivel in gesprek zijn gegaan met burgers en zorgprofessionals.

Burgers willen dat alleen relevante gegevens worden (her)gebruikt
De burgers waarmee we in gesprek gingen, vonden het belangrijk dat alleen relevante gezondheidsgegevens werden uitgewisseld of hergebruikt en niet hun hele medische dossier. Ze vonden het echter lastig om te bepalen wat relevante gegevens zijn. Welke gegevens ze relevant vonden verschilde ook per situatie over (her)gebruik dat werd voorgelegd. De context waarin gegevens worden gedeeld blijkt daarbij dus van groot belang. Over het algemeen waren ze het meest terughoudend over het delen van gegevens over hun mentale gezondheid. Ze hadden er veel vertrouwen in dat universiteiten en kennisinstellingen zorgvuldig om zouden gaan met hun gegevens als deze hergebruikt zouden worden voor onderzoek. Ze hadden daarentegen minder vertrouwen in (commerciële) bedrijven en zorgverzekeraars, mede uit angst voor misbruik en datalekken. Privacy en (on)herleidbaarheid van de gegevens vonden de deelnemers belangrijke maar ingewikkelde randvoorwaarden.

Zorgprofessionals vinden goede kwaliteit van gezondheidsgegevens een belangrijke voorwaarde voor uitwisseling en hergebruik
Bij de zorgprofessionals waarmee we in gesprek gingen, hingen twijfels over de kwaliteit van de gezondheidsgegevens sterk samen met het vertrouwen in de uitwisseling en het hergebruik ervan. Zij vonden het ook belangrijk om uitleg te geven aan burgers over het doel en het nut van uitwisseling en hergebruik. Zij zagen hierin een rol voor zichzelf maar waren daarbij wel voorzichtig. De werkdruk die zij ervaren is namelijk nu al hoog. De zorgprofessionals hadden er ook vertrouwen in dat universiteiten en kennisinstellingen zorgvuldig te werk gaan als ze gezondheidsgegevens hergebruiken. Er was echter geen eensgezindheid over de inrichting van een systeem voor het hergebruik van gezondheidsgegevens.

Uit literatuur blijkt dat perspectief burgers op gebruik gezondheidsgegevens verschilt van zorgprofessionals
Uit onderzoek in de (inter)nationale literatuur blijkt dat burgers en zorgprofessionals meer vertrouwen in uitwisseling en hergebruik van gezondheidsgegevens hebben als zij er de meerwaarde van inzien. Zorgen over de beveiliging van de gegevens en van de privacy leiden bij hen echter tot meer wantrouwen. Voor burgers zijn de transparantie over en het doel van het gebruik van de gegevens mede bepalend voor hun vertrouwen. Ze geven daarbij aan dat het voor hen belangrijk is te weten door wie en welke gegevens worden gebruikt. Voor zorgprofessionals zijn het medisch beroepsgeheim en de kwaliteit van de data juist belangrijke aspecten. Zij geven ook aan dat hun eigen verantwoordelijkheid voor het leveren van de juiste zorg en het waarborgen van de privacy van hun patiënten een rol spelen in hun overwegingen. Voor zowel burgers als zorgprofessionals maakt juist het samenspel van deze factoren, voorwaarden en overwegingen dat er meer of minder vertrouwen is.

Over het onderzoek
Er is een literatuurscan uitgevoerd naar aanleiding van een Nivel kennisvraag over wat er (inter)nationaal bekend is over het vertrouwen van burgers en zorgprofessionals in uitwisseling en hergebruik van gezondheidsgegevens. Op basis van de resultaten van de literatuurscan is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een Burgerplatform en een Zorgprofessionalplatform georganiseerd met als doel inzicht krijgen in de diversiteit aan opvattingen, overwegingen en voorwaarden die samenhangen met het vertrouwen van Nederlandse burgers en zorgprofessionals in uitwisseling en hergebruik van gezondheidsgegevens. Aan het Burgerplatform op 27 oktober 2023 namen 17 personen deel en aan het Zorgprofessionalplatform op 1 november 2023, 10 personen

Bronb: Nivel