Studenten van de hbo-verpleegkunde opleiding willen wél in de intramurale ouderenzorg werken, maar dan moet dat werk op hun hbo-niveau zijn

Werken in de ouderenzorg heeft op dit moment een slecht imago bij hbo-opgeleide verpleegkundigen. Studenten van de hbo-verpleegkunde opleiding willen wél in de intramurale ouderenzorg werken, maar dan moet dat werk op hun hbo-niveau zijn en gunstige arbeidsomstandigheden hebben. Betere stageplaatsen in de ouderenzorg voor hbo-v studenten werken drempelverlagend, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

Wanneer meer hbo-opgeleide verpleegkundigen gaan werken in de intramurale ouderenzorg, verbetert dit mogelijk de kwaliteit van zorg. Verpleegkundigen met een hbo-v opleiding blijken echter lastig te interesseren voor een overstap naar deze sector. Slechts 15% van de hbo-opgeleide verpleegkundigen die nu elders werken heeft een positief beeld van de intramurale ouderenzorg. Ruim de helft van hen (57%) vindt werken in deze sector onaantrekkelijk. Een kwart (26%) noemt het werken met cliënten met afnemende cognitieve en communicatieve vermogens onaantrekkelijk. Ook de arbeidsomstandigheden, in het bijzonder de personele bezetting en het salaris, vinden hbo-opgeleide verpleegkundigen die elders werken onaantrekkelijk.

Hbo-v student staat open voor werk in de intramurale ouderenzorg
Hbo-verpleegkunde studenten lijken positiever over de intramurale ouderenzorg dan de hbo-opgeleide verpleegkundigen. Bijna de helft (42%) heeft een positief beeld van de sector. Hun stage in de intramurale ouderenzorg had vaak een positieve invloed op de beeldvorming. Drie op de tien ondervraagde hbo-v studenten (29%) staat welwillend tegenover de gedachte om na het afstuderen in de intramurale ouderenzorg te gaan werken.

Meer kwalitatief goede stageplaatsen nodig
Om profijt te hebben van de belangstelling van studenten zijn kwalitatief betere stageplaatsen nodig. Ruim de helft van de ondervraagde hbo-v studenten (53%) vindt dat zij tijdens de stage geen goed beeld kregen van het werk van de hbo-opgeleide verpleegkundige in de intramurale ouderenzorg. Ruim een derde (37%) vindt dat school voldoende aandacht besteedt aan het werk in de intramurale ouderenzorg. Deze resultaten duiden erop dat de kwaliteit van de stageplaatsen en de voorbereiding daarop vanuit school beter kunnen.

Ook de verpleegkundigen die in de intramurale ouderenzorg werken geven aan dat de kwaliteit van de stageplaatsen verbetering behoeft: slechts 39% vindt dat hun organisatie kwalitatief goede stageplaatsen voor hbo-v studenten heeft.

Specifieke taakomschrijving en goede arbeidsomstandigheden
De ondervraagde hbo-v studenten en verpleegkundigen benadrukken dat het belangrijk is om de hbo-verpleegkundige inhoudelijk aantrekkelijk werk te bieden. Een duidelijke functieomschrijving en andere hbo- verpleegkundigen in de organisatie om mee te overleggen helpen daarbij. Studenten benadrukken daarnaast het belang van goede arbeidsomstandigheden en een team dat openstaat voor toevoeging van een hbo-opgeleide verpleegkundige.

Het onderzoek
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van twee online vragenlijsten. De eerste vragenlijst is uitgezet onder verpleegkundigen die werkzaam in de intramurale ouderenzorg en  elders werkzaam zijn; allen deelnemers van het Nivel Panel Verpleging & Verzorging. Deze vragenlijst is door 316 verpleegkundigen ingevuld (respons 46%). De tweede vragenlijst is uitgezet onder hbo-v studenten die stage liepen in de intramurale ouderenzorg. Deze vragenlijst is door 209 studenten ingevuld.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NIVEL
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: HBO-studenten Verpleegkunde willen wel werken in ouderenzorg, maar onder bepaalde voorwaarden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 29 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!