In Droomsap zit de chemische stof doxylamine

Veel mensen stappen met slaapproblemen liever niet naar de huisarts, maar kopen het zogenaamde ‘natuurlijke’ slaapmiddel DroomSap. Hoewel DroomSap de nadruk legt op de natuurlijke ingrediënten zoals kruiden en honing, zit het werkzame bestanddeel vooral in de chemische stof doxylamine. Deze stof kan bijwerkingen geven. 

Doxylamine is een geneesmiddel wat in Nederland gebruikt wordt tegen slapeloosheid. Doxylamine maakt je suf en slaperig. De werking van doxylamine wordt bij DroomSap gebruikt om slaap te bevorderen. Doxylamine kan bijwerkingen geven zoals duizeligheid, geheugenproblemen en een verhoogde oogboldruk. 

Meldingen Lareb en het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum
Bijwerkingencentrum Lareb ontving vijf meldingen met verschillende vermoedens van bijwerkingen bij het gebruik van DroomSap. De bijwerkingen varieerden van hartkloppingen, hallucinaties, onrustige benen (restless legs), onverklaarbare intense jeuk over het hele lichaam, duizeligheid en dubbelzien. Vier mensen stopten met het gebruik van DroomSap en herstelden van hun bijwerkingen.  

Het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum ontving in 2023 zeven meldingen over DroomSap. In 2024 (tot begin oktober) zijn dat er nu al negen. Ontvangen klachten waren onder andere bewustzijnsdaling, flauwvallen, hartkloppingen, angst, pijn op de borst en diarree. Een keer kreeg een persoon een epileptische aanval na binnenkrijgen van een kleine hoeveelheid DroomSap.  

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is geïnformeerd over de meldingen. 

Verkoop in Nederland 
De verkoop van doxylamine zonder recept is in Nederland verboden. DroomSap bevat een lage dagdosering waardoor het product onder de levensmiddelenwetgeving en de novel food (nieuw voedingsmiddel) wetgeving valt. Hiervoor is geen markttoelating aangevraagd. 

Lees hier het volledige artikel van GezondheidsNet.

Bron: Lareb