De onthulling vormt het startsein voor een jaar lang actie voor gezonde lucht. In totaal doen ruim 300 Luchtwachters verspreid over het hele land mee, samen met Milieudefensie. 

Donderdag 15 februari hebben bezorgde burgers in zes steden een verkeersbord onthuld met “Let op, ongezonde lucht” erop. Dit deden zij bij één van de vieste straten in hun stad. Bij deze straten is de lucht zó vervuild dat de Europese luchtkwaliteitswet wordt overtreden. Met het bord willen de burgers, Luchtwachters genaamd, de gemeente en inwoners bewust maken van de ongezonde lucht.

De onthulling vormt het startsein voor een jaar lang actie voor gezonde lucht. In totaal doen ruim 300 Luchtwachters verspreid over het hele land mee, samen met Milieudefensie. Ze willen dat hun gemeenten zo snel mogelijk maatregelen nemen voor gezonde lucht.

Let op, ongezonde lucht
Het verkeersbord is onthuld in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. De waarschuwing werkt. “Ik vind het schokkend te lezen”, zegt een passerende fietster in Amsterdam. “Ik fiets hier elke dag naar mijn werk dus kom er elke dag langs. Er moet zo snel mogelijk wat gebeuren, want dit is zorgelijk.” 

“Het is fijn te merken dat zoveel mensen hetzelfde willen als wij”, zegt Luchtwachter Tanya Ruiter uit Amsterdam. ”Hierdoor voelen we ons extra gesteund in ons werk als Luchtwachter. Wij vinden dat iedereen recht heeft op gezonde lucht en een leefbare stad, daarom gaan we vanaf vandaag de gemeente achter de broek aanzitten. Zij moeten heel snel aan de slag!” De Luchtwachters zullen de druk bij lokale politici opvoeren, acties organiseren en de gemeente blijven controleren op hun beleid.

Oplossingen duidelijk
De oorzaken van de slechte luchtkwaliteit zijn al jarenlang duidelijk, en de oplossingen zijn dat ook. Milieudefensie vindt dat er voldoende maatregelen op de plank liggen om Nederlandse steden gezonder en leefbaarder te maken. Gemeenten moeten investeren in goed openbaar vervoer, de fiets en elektrische deelauto's. Maar ook lagere maximumsnelheden, milieuzones en autoluwe steden dragen bij. Campagneleider Anne Knol van Milieudefensie: “Daarvan wordt de lucht niet alleen gezonder, de stad wordt er ook groener en leefbaarder van. Dit zijn maatregelen die de Luchtwachters bij hun gemeente gaan stimuleren en controleren. De Gezondheidsraad bevestigt in een recent verschenen rapport dat dit effectieve maatregelen zijn om schadelijke luchtvervuiling terug te dringen.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Milieudefensie
  • Bron bij dit artikel: : Milieudefensie / Marten van Dijl
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Luchtwachters waarschuwen met verkeersbord: Let op, ongezonde lucht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 feb 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!