De afspraken over hoeveel zout, suiker en verzadigd er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten, komen voort uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling

De Nederlandse overheid wil dat iedereen makkelijk voor gezonde producten kan kiezen. Daarom stimuleert  de overheid  dat producenten afspraken maken over de maximale hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Het aantal producten dat in 2018 aan deze afspraken voldeed, wisselt. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

De afspraken over hoeveel zout, suiker en verzadigd er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten, komen voort uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Deze afspraken gelden voor een klein deel van het productaanbod. Het is mogelijk om nog gezondere producten te maken. Dat kan door voor meer producten afspraken te maken of de huidige afspraken strenger te maken.

In 2018 gebruikten fabrikanten bij 85 procent van de vleeswaren de maximale hoeveelheid zout of minder. Dat gold ook voor 58 procent van de vleesconserven. Ook in 68 procent van de soepen en bouillons en 71 procent van de sauzen hielden de fabrikanten zich aan de afspraken.

In 94 procent van de vleeswaren en 72 procent van de cakes met margarine zat de maximale hoeveelheid verzadigd vet of minder.

Voor sommige productgroepen zijn de gegevens van de Levensmiddelendatabank niet geschikt om de afspraken te controleren. Bijvoorbeeld omdat de afspraak gaat over toegevoegde suikers, terwijl alleen informatie over het totale suikergehalte aanwezig is.

Nieuwe werkwijze
Om de productsamenstelling te volgen ontwikkelde RIVM in 2018 een nieuwe manier van werken. De nieuwe werkwijze gebruikt productgegevens uit de Levensmiddelendatabank. Supermarkten en fabrikanten leveren hiervoor productgegevens aan. Door de nieuwe werkwijze zijn gegevens over veel meer producten beschikbaar. Dat zijn er ruim 50.000 meer dan hiervoor. Omdat de gegevens dit keer op een andere manier zijn verzameld, kan er niet gezegd worden of de gehalten door de jaren heen zijn gedaald en in welke mate. Deze nieuwe werkwijze zal de komende jaren worden gebruikt om de productsamenstelling te volgen.

Download
Zout-, suiker- en verzadigd vetgehalten in levensmiddelen : RIVM Herformuleringsmonitor 2018

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/suiker-zout-en-verzadigd-vet-in-voeding-in-2018
Originele titel: Suiker, zout en verzadigd vet in voeding in 2018
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2019-04-12

Relevante artikelen ...

Uitnodiging voor boostervaccinatie mensen uit 1985 en 1986 De GGD roept op om de afspraken online in te plannen Mensen geboren in 1985 en 1986 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondhe... Anders Thu, 30 Dec 2021, 10:02:39
Uitnodiging voor boostervaccinatie mensen uit 1976 en 1977 De GGD roept op om de afspraken online in te plannen Mensen geboren in 1976 en 1977 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondhe... Anders Sun, 26 Dec 2021, 16:13:57
Nieuwe locatie Ronald McDonald Huis Utrecht bekend Het Ronald Mc Donald huis komt in of nabij het nog te bouwen nieuwe entreegebouw van het UMC Utrecht Voor de nieuwe locatie van het Ronald McDonald H... Anders Thu, 23 Dec 2021, 15:08:43
Vaccinatie beschermt tegen een infectie met de deltavariant van het coronavirus Het RIVM onderzoekt op verschillende manieren de bescherming van de coronavaccins Vaccinatie beschermt bij mensen jonger dan 70 jaar die zich laten t... Anders Thu, 16 Dec 2021, 13:07:37
Ziekenhuisopnames COVID-19 daalt licht De virusvariant omikron baart wereldwijd zorgen en verspreidt zich ook in Nederland In de afgelopen week zijn er 1.878 nieuwe patiënten met COVID-19 ... Anders Tue, 14 Dec 2021, 14:25:07
Uitnodiging voor corona boostervaccinatie mensen geboren in 1955 en 1956 De boostervaccinatie kan 6 maanden na de laatste coronavaccinatie worden gehaald Mensen geboren in 1955 en 1956 kunnen nu online een afspraak inplann... Anders Sun, 12 Dec 2021, 12:55:47