De afspraken over hoeveel zout, suiker en verzadigd er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten, komen voort uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling

De Nederlandse overheid wil dat iedereen makkelijk voor gezonde producten kan kiezen. Daarom stimuleert  de overheid  dat producenten afspraken maken over de maximale hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Het aantal producten dat in 2018 aan deze afspraken voldeed, wisselt. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

De afspraken over hoeveel zout, suiker en verzadigd er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten, komen voort uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Deze afspraken gelden voor een klein deel van het productaanbod. Het is mogelijk om nog gezondere producten te maken. Dat kan door voor meer producten afspraken te maken of de huidige afspraken strenger te maken.

In 2018 gebruikten fabrikanten bij 85 procent van de vleeswaren de maximale hoeveelheid zout of minder. Dat gold ook voor 58 procent van de vleesconserven. Ook in 68 procent van de soepen en bouillons en 71 procent van de sauzen hielden de fabrikanten zich aan de afspraken.

In 94 procent van de vleeswaren en 72 procent van de cakes met margarine zat de maximale hoeveelheid verzadigd vet of minder.

Voor sommige productgroepen zijn de gegevens van de Levensmiddelendatabank niet geschikt om de afspraken te controleren. Bijvoorbeeld omdat de afspraak gaat over toegevoegde suikers, terwijl alleen informatie over het totale suikergehalte aanwezig is.

Nieuwe werkwijze
Om de productsamenstelling te volgen ontwikkelde RIVM in 2018 een nieuwe manier van werken. De nieuwe werkwijze gebruikt productgegevens uit de Levensmiddelendatabank. Supermarkten en fabrikanten leveren hiervoor productgegevens aan. Door de nieuwe werkwijze zijn gegevens over veel meer producten beschikbaar. Dat zijn er ruim 50.000 meer dan hiervoor. Omdat de gegevens dit keer op een andere manier zijn verzameld, kan er niet gezegd worden of de gehalten door de jaren heen zijn gedaald en in welke mate. Deze nieuwe werkwijze zal de komende jaren worden gebruikt om de productsamenstelling te volgen.

Download
Zout-, suiker- en verzadigd vetgehalten in levensmiddelen : RIVM Herformuleringsmonitor 2018


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Suiker, zout en verzadigd vet in voeding in 2018
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!