De afspraken over hoeveel zout, suiker en verzadigd er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten, komen voort uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling

De Nederlandse overheid wil dat iedereen makkelijk voor gezonde producten kan kiezen. Daarom stimuleert  de overheid  dat producenten afspraken maken over de maximale hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Het aantal producten dat in 2018 aan deze afspraken voldeed, wisselt. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

De afspraken over hoeveel zout, suiker en verzadigd er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten, komen voort uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Deze afspraken gelden voor een klein deel van het productaanbod. Het is mogelijk om nog gezondere producten te maken. Dat kan door voor meer producten afspraken te maken of de huidige afspraken strenger te maken.

In 2018 gebruikten fabrikanten bij 85 procent van de vleeswaren de maximale hoeveelheid zout of minder. Dat gold ook voor 58 procent van de vleesconserven. Ook in 68 procent van de soepen en bouillons en 71 procent van de sauzen hielden de fabrikanten zich aan de afspraken.

In 94 procent van de vleeswaren en 72 procent van de cakes met margarine zat de maximale hoeveelheid verzadigd vet of minder.

Voor sommige productgroepen zijn de gegevens van de Levensmiddelendatabank niet geschikt om de afspraken te controleren. Bijvoorbeeld omdat de afspraak gaat over toegevoegde suikers, terwijl alleen informatie over het totale suikergehalte aanwezig is.

Nieuwe werkwijze
Om de productsamenstelling te volgen ontwikkelde RIVM in 2018 een nieuwe manier van werken. De nieuwe werkwijze gebruikt productgegevens uit de Levensmiddelendatabank. Supermarkten en fabrikanten leveren hiervoor productgegevens aan. Door de nieuwe werkwijze zijn gegevens over veel meer producten beschikbaar. Dat zijn er ruim 50.000 meer dan hiervoor. Omdat de gegevens dit keer op een andere manier zijn verzameld, kan er niet gezegd worden of de gehalten door de jaren heen zijn gedaald en in welke mate. Deze nieuwe werkwijze zal de komende jaren worden gebruikt om de productsamenstelling te volgen.

Download
Zout-, suiker- en verzadigd vetgehalten in levensmiddelen : RIVM Herformuleringsmonitor 2018

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/suiker-zout-en-verzadigd-vet-in-voeding-in-2018
Originele titel: Suiker, zout en verzadigd vet in voeding in 2018
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2019-04-12

Relevante artikelen ...

Ruimte voor verbetering boostergraad zorgsector In dit onderzoek lag de nadruk op werknemers in de zorgsector omdat zij een belangrijke doelgroep zijn voor COVID-19 vaccinatie De COVID-19 boostergr... Anders Wed, 29 Jun 2022, 17:56:51
Mbo-studenten zijn onzeker over de toekomst Er is nauwelijks meerjarig onderzoek naar de mentale gezondheid van deze studenten Mbo-studenten voelen zich niet gehoord door beleidsmakers of onder... Anders Sun, 12 Jun 2022, 07:03:09
Nog steeds sociale isolatie na coronacrisis De mate van sociale isolatie varieert van volledig binnen blijven tot niet of minder vaak uitgaan naar bijvoorbeeld horeca of theater Ook na het vers... Anders Sat, 14 May 2022, 07:28:54
Tijdens laatste lockdown had 1 op de 5 jongeren suïcidale gedachten In deze periode ging het met volwassenen juist beter, blijkt uit het derde kwartaalonderzoek door Netwerk GOR Ruim 1 op de 5 (22%) jongeren tussen 12... Anders Wed, 11 May 2022, 11:51:41
Waakzaamheid is geboden omdat het virus onder ons blijft Er gold nog een mondkapjesadvies op plaatsen waar het druk is, maar ook dit komt nu te vervallen Op 15 maart hebben we afscheid genomen van de meeste... Anders Tue, 19 Apr 2022, 13:00:45
Landelijke website met informatie over langdurige zorg van start gegaan De website biedt algemene informatie over het aanvragen van langdurige zorg Zorgkantoren, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, hebben vandaag een ... Anders Mon, 14 Feb 2022, 13:24:42

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com