(advertentie)

De afspraken over hoeveel zout, suiker en verzadigd er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten, komen voort uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling

De Nederlandse overheid wil dat iedereen makkelijk voor gezonde producten kan kiezen. Daarom stimuleert  de overheid  dat producenten afspraken maken over de maximale hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Het aantal producten dat in 2018 aan deze afspraken voldeed, wisselt. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

De afspraken over hoeveel zout, suiker en verzadigd er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten, komen voort uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Deze afspraken gelden voor een klein deel van het productaanbod. Het is mogelijk om nog gezondere producten te maken. Dat kan door voor meer producten afspraken te maken of de huidige afspraken strenger te maken.

In 2018 gebruikten fabrikanten bij 85 procent van de vleeswaren de maximale hoeveelheid zout of minder. Dat gold ook voor 58 procent van de vleesconserven. Ook in 68 procent van de soepen en bouillons en 71 procent van de sauzen hielden de fabrikanten zich aan de afspraken.

In 94 procent van de vleeswaren en 72 procent van de cakes met margarine zat de maximale hoeveelheid verzadigd vet of minder.

Voor sommige productgroepen zijn de gegevens van de Levensmiddelendatabank niet geschikt om de afspraken te controleren. Bijvoorbeeld omdat de afspraak gaat over toegevoegde suikers, terwijl alleen informatie over het totale suikergehalte aanwezig is.

Nieuwe werkwijze
Om de productsamenstelling te volgen ontwikkelde RIVM in 2018 een nieuwe manier van werken. De nieuwe werkwijze gebruikt productgegevens uit de Levensmiddelendatabank. Supermarkten en fabrikanten leveren hiervoor productgegevens aan. Door de nieuwe werkwijze zijn gegevens over veel meer producten beschikbaar. Dat zijn er ruim 50.000 meer dan hiervoor. Omdat de gegevens dit keer op een andere manier zijn verzameld, kan er niet gezegd worden of de gehalten door de jaren heen zijn gedaald en in welke mate. Deze nieuwe werkwijze zal de komende jaren worden gebruikt om de productsamenstelling te volgen.

Download
Zout-, suiker- en verzadigd vetgehalten in levensmiddelen : RIVM Herformuleringsmonitor 2018

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/suiker-zout-en-verzadigd-vet-in-voeding-in-2018
Originele titel: Suiker, zout en verzadigd vet in voeding in 2018
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2019-04-12

Relevante artikelen ...

Zelftesten voor coronavirus niet goedgekeurd Voor zelftesten gelden wettelijke eisen Testen die thuis gebruikt kunnen worden om na te gaan of je het coronavirus bij je draagt zijn verboden als z... Anders Mon, 16 Mar 2020, 20:47:20
Hygiënemaatregelen van belang om verspreiding coronavirus tegen te gaan Op advies van het RIVM wordt sinds maandagavond 9 maart 2020 opgeroepen om geen handen te schudden Goed je handen wassen, hoesten en niezen in de bin... Anders Mon, 09 Mar 2020, 19:42:40
Publieksinformatienummer coronavirus bereikbaar Publieksinformatienummer 0800 1351 voor vragen over het coronavirus Vanaf vrijdag 28 februari kan iedereen met vragen over het coronavirus terecht bi... Anders Fri, 28 Feb 2020, 18:16:06
Sommige afvalwaterzuiveringsinstallaties verspreiden Legionella Daarom is het belangrijk dat installaties met een verhoogd risico op verspreiding van Legionella metingen laten doen en geschikte maatregelen nemen H... Anders Tue, 14 Jan 2020, 14:02:12
Stabilisatie in deelname en weinig ziekte Dat blijkt uit de jaarrapportage over het Rijksvaccinatieprogramma In de eerste zes maanden van 2019 daalde het aantal gevallen van meningokokken typ... Anders Thu, 05 Dec 2019, 14:51:19
Informatie over ruim 2150 voedingsmiddelen in nieuwe uitgave NEVO-online Deze NEVO-online telt ruim 180 nieuw toegevoegde voedingsmiddelen ten opzichte van de vorige uitgave (2016) Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondh... Anders Tue, 19 Nov 2019, 13:43:39

(advertentie)