(advertentie)

De afspraken over hoeveel zout, suiker en verzadigd er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten, komen voort uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling

De Nederlandse overheid wil dat iedereen makkelijk voor gezonde producten kan kiezen. Daarom stimuleert  de overheid  dat producenten afspraken maken over de maximale hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Het aantal producten dat in 2018 aan deze afspraken voldeed, wisselt. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

De afspraken over hoeveel zout, suiker en verzadigd er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten, komen voort uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Deze afspraken gelden voor een klein deel van het productaanbod. Het is mogelijk om nog gezondere producten te maken. Dat kan door voor meer producten afspraken te maken of de huidige afspraken strenger te maken.

In 2018 gebruikten fabrikanten bij 85 procent van de vleeswaren de maximale hoeveelheid zout of minder. Dat gold ook voor 58 procent van de vleesconserven. Ook in 68 procent van de soepen en bouillons en 71 procent van de sauzen hielden de fabrikanten zich aan de afspraken.

In 94 procent van de vleeswaren en 72 procent van de cakes met margarine zat de maximale hoeveelheid verzadigd vet of minder.

Voor sommige productgroepen zijn de gegevens van de Levensmiddelendatabank niet geschikt om de afspraken te controleren. Bijvoorbeeld omdat de afspraak gaat over toegevoegde suikers, terwijl alleen informatie over het totale suikergehalte aanwezig is.

Nieuwe werkwijze
Om de productsamenstelling te volgen ontwikkelde RIVM in 2018 een nieuwe manier van werken. De nieuwe werkwijze gebruikt productgegevens uit de Levensmiddelendatabank. Supermarkten en fabrikanten leveren hiervoor productgegevens aan. Door de nieuwe werkwijze zijn gegevens over veel meer producten beschikbaar. Dat zijn er ruim 50.000 meer dan hiervoor. Omdat de gegevens dit keer op een andere manier zijn verzameld, kan er niet gezegd worden of de gehalten door de jaren heen zijn gedaald en in welke mate. Deze nieuwe werkwijze zal de komende jaren worden gebruikt om de productsamenstelling te volgen.

Download
Zout-, suiker- en verzadigd vetgehalten in levensmiddelen : RIVM Herformuleringsmonitor 2018

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/suiker-zout-en-verzadigd-vet-in-voeding-in-2018
Originele titel: Suiker, zout en verzadigd vet in voeding in 2018
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2019-04-12

Relevante artikelen ...

Buurlanden hebben een vergelijkbare gezondheid De zorguitgaven van Nederland zijn net als in de meeste andere landen hoog, maar het aandeel van de langdurige zorg (waaronder een groot deel van de o... Anders Fri, 29 Jun 2018, 18:58:40
Achtergrondinformatie over PrEP De Gezondheidsraad brengt begin 2018 een advies uit over de mogelijke bijdrage van PrEP (pre expositie profylaxe) bij de preventie van hiv in Nederlan... Anders Wed, 26 Jul 2017, 14:34:07
Onderzoek borstimplantaten afgerond Het onderzoek naar fabrikanten van siliconen borstimplantaten is afgerond De herbeoordeling van de technische dossiers van fabrikanten van siliconen ... Anders Mon, 12 Feb 2018, 15:25:02
1 procent van Nederlanders heeft morbide obesitas Ruim 100 duizend volwassenen lijden aan deze ernstigste vorm van zwaarlijvigheid. In Nederland heeft 1 procent van de 20-plussers morbide obesitas.... Anders Wed, 04 Jul 2018, 16:44:01
NZa publiceert Marktscan zorgverzekeringsmarkt 2017 De NZa constateert dat de zorgverzekeraars veel verbeteringen hebben doorgevoerd Zorgverzekeraars voerden veel verbeteringen door de afgelopen tijd. ... Anders Mon, 09 Oct 2017, 10:30:46
Minder hulpmiddelen verstrekt in apotheek Gemiddeld verstrekte een apotheek vorig jaar 2200 keer een hulpmiddel Nederlandse apotheken verstrekten in 2018 ongeveer 6,3 miljoen keer een produ... Anders Thu, 28 Feb 2019, 12:30:10

(advertentie)
(advertentie)