Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband

Van alle artsen in dienstverband die buiten het ziekenhuis werken, zoals artsen in de ggz, vepleeghuis-, jeugd-, huisartsen- en gehandicaptenzorg, is 44% bang om door zijn werk besmet te raken met COVID-19. Daarnaast is 53% bang om zijn privéomgeving te besmetten en 40% om patiënten en cliënten te besmetten. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD).

Een van de oorzaken van deze angst is toe te schrijven aan het al dan niet beschikbaar hebben van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). 36% van de artsen buiten het ziekenhuis vertrouwt er niet op dat er voldoende PBM in hun instelling beschikbaar zijn om gedurende deze tweede golf hun werk veilig te kunnen doen. Tevens vinden vier op de tien artsen dat hun instelling onvoldoende is voorbereid op de tweede golf.

Medisch eindverantwoordelijk
De LAD signaleert dat artsen buiten ziekenhuizen nog onvoldoende zijn betrokken bij het COVID-beleid, terwijl artsen medisch eindverantwoordelijk zijn. Artsen moeten daarom een bepalende stem hebben als het gaat om het gebruik van beschermingsmiddelen, de omgang met bezoekers en overige preventieve maatregelen binnen hun instelling. Uit de peiling blijk dat slechts 35% daadwerkelijk betrokken is geweest bij de voorbereidingen voor de tweede golf. LAD-voorzitter Suzanne Booij vindt dat zorgelijk. “Uit eerder onderzoek dat we tijdens de eerste COVID-piek hebben gedaan, blijkt dat angst en emotionele uitputting van artsen nauw samenhangen met de mate van betrokkenheid van artsen bij beslissingen en beleid in hun instelling. Met andere woorden: word je goed betrokken, dan houd je het beter vol en maak je je ook minder zorgen.”

Geef artsen meer regie
Artsen in ziekenhuizen zijn vanaf het begin van de COVID-19 uitbraak over het algemeen zeer goed betrokken of werden zelfs in een regierol gezet; bij artsen buiten ziekenhuizen is dat veel minder het geval. Daarom heeft de LAD deze tweede peiling onder artsen buiten ziekenhuizen gedaan. Hieruit komt duidelijk naar voren dat zij binnen hun instelling weinig zijn betrokken bij de voorbereidingen op de tweede golf. Booij: “Hoe minder regie, hoe groter de angst en emotionele uitputting. Uit de peiling blijkt dat ongeveer 30% van de specialisten ouderengeneeskunde, artsen verstandelijk gehandicapten en de artsen Maatschappij + Gezondheid onvoldoende is hersteld van de eerste golf. We roepen daarom op om gebruik te maken van de kennis en kunde van deze artsen en ze meer regie te geven over hun werk en het beleid binnen de instelling. Dat is in ziekenhuizen goed geregeld, daarom pleiten wij er al jaren voor dat ook in andere instellingen goed in te richten.”

Zie hier de resultaten van de flitspeiling

Zie hier de samenvatting van het onderzoek Gezond en veilig werken tijdens COVID-19


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Helft artsen bang om coronavirus mee naar huis te nemen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!