De uitbraak van het coronavirus had grote impact op de wijkverpleging of thuiszorg

Cliënten kunnen thuis weer de zorg krijgen die afgesproken was. Tijdens het hoogtepunt van de uitbraak van Covid-19 werd op veel plekken in overleg wijkverpleging of thuiszorg tijdelijk verminderd of door cliënten zelf afgezegd. ActiZ-bestuurslid Jeroen van den Oever: “Het is een beetje afhankelijk van de regio, maar we zien over het algemeen dat de zorg thuis weer in staat is om zorg te bieden op het oude niveau. Wel zien we nog aarzeling bij mensen om met name kortdurende wijkverpleging in te schakelen, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname”.

Impact
De uitbraak van het coronavirus had grote impact op de wijkverpleging of thuiszorg. De zorg werd in veel gevallen anders georganiseerd. Van den Oever: “We deden wat we konden, maar konden niet alles doen wat we deden.” Allereerst gebeurde dit om het aantal contacten te verminderen en de kans op besmetting of verspreiding van het virus te verkleinen. Maar ook zodat verpleegkundigen en verzorgenden vanuit de wijk op andere plekken in de zorg konden bijspringen, bijvoorbeeld in corona wijkteams of in verpleeg- of ziekenhuizen. Daarnaast waren er veel cliënten die aangaven dat ze uit voorzorg tijdelijk minder professionele zorg wilden ontvangen of omdat familie of naasten meer tijd hadden om een helpende hand te bieden. Ook moesten zorgorganisaties capaciteit beschikbaar houden voor Covid-patiënten die vanuit het ziekenhuis weer naar huis kwamen en veel zorg nodig hadden en was er uitval van medewerkers door ziekte.

Flexibel
“De uitbraak van Covid-19 onderstreept hoe belangrijk het is om snel aan te kunnen passen en samen te kunnen werken tussen verschillende zorgaanbieders”, geeft Van den Oever aan. “Zorgmedewerkers in de wijk verdienen een groot compliment voor hun inzet en flexibiliteit. Onder moeilijke omstandigheden is de cruciale zorg voor cliënten thuis doorgegaan.” Dit gebeurde onder meer op veel plekken via speciale coronaroutes, zodat verpleegkundigen of verzorgenden op hun route niet in contact kwamen met niet-besmette cliënten.

Lessen
De zorg thuis heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontlasten van de ziekenhuizen op het moment dat die echt niet meer zorg aankonden. Er is een nauwe verbinding met andere zorgvormen zoals verpleeghuiszorg en ziekenhuiszorg. “Het is daarom belangrijk de sector vroegtijdig te betrekken bij de aanpak van een uitbraak,” stelt Van den Oever, “onder meer door te zorgen voor voldoende beschermingsmiddelen en afspraken over zorg in de keten.” De sector heeft tijdens de uitbraak meer geleerd over het bieden van goede zorg op afstand met digitale hulpmiddelen, zoals het meekijken via een beeldscherm door een verpleegkundige met iemand die zelf een wond verzorgt. Ook waren veel zorgorganisaties aangenaam verrast door de zelfredzaamheid van cliënten en de bereidheid van naasten om bij te springen in de zorg en ondersteuning. “Dat zijn elementen die we graag vasthouden,” aldus Van den Oever, “zeker omdat we weten dat de komende jaren het aantal ouderen dat zorg nodig heeft harder groeit dan het aantal zorgprofessionals aankan.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wijkverpleging en thuiszorg weer op volle sterkte
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 10 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!