De vier bonden vragen wijziging van de richtlijn vanwege de urgentie van de veiligheid van zorgpersoneel

CNV, FNV, NU91 en V&VN eisen van het RIVM zo snel mogelijk aanpassing van de richtlijn voor het gebruik van beschermde maskers door zorgpersoneel. Deze gaat nu nog uit van het gebruik van het FFP2-masker bij handelingen met een hoog risico bij patiënten die (mogelijk) besmet zijn met Covid-19. De vier vakbonden vragen het RIVM dit te veranderen in preventief gebruik van FFP2-maskers door alle zorgmedewerkers, ongeacht de setting en de handelingen die uitgevoerd worden.

‘Ik denk aan deze specifieke maskers voor zorgverleners in álle sectoren waar men te maken heeft met patiënten met covid-19’, zegt Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn. ‘Dat zijn zorgwerkers in ziekenhuizen, maar vooral ook verpleeghuizen, instellingen voor gehandicapten en huisartsen die mensen thuis bezoeken.’

Voldoende beschikbaarheid
Ook al is er nog geen volledige duidelijkheid over de noodzakelijkheid van FFP2-maskers, zorgmedewerkers moet optimale veiligheid geboden worden door ze standaard met dit masker te laten werken. Dit helpt hen het infectierisico zo klein mogelijk te houden. De beschikbaarheid is geen probleem, want FFP2-maskers zijn in voldoende mate aanwezig in Nederland om in de komende maanden te voldoen aan de toegenomen vraag die op een wijziging van de richtlijn door het RIVM zal volgen.

Britse variant
De vier bonden vragen wijziging van de richtlijn vanwege de urgentie van de veiligheid van zorgpersoneel en het steeds vaker voorkomen van de Britse variant van het virus, die besmettelijker is. Er is nu al zorgpersoneel besmet met deze nieuwe variant. Ook al zegt het RIVM toe de richtlijn opnieuw te willen gaan bekijken, de vakbonden vragen vanwege de hoge urgentie toch binnen 48 uur een reactie van het instituut.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg en Welzijn / Andre van der Vlugt
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgbonden eisen preventief gebruik FFP2-maskers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 18 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!