Verpleegkundige leest alternatieve troonrede voor

FNV Zorg & Welzijn, FBZ en CNV Zorg & Welzijn – de drie grootste vakbonden in de zorgsector – blijven vechten voor een structureel betere beloning voor zorgmedewerkers. Samen met ziekenhuis- en andere zorgmedewerkers spreken zij donderdag 3 september tijdens een kleinschalige bijeenkomst een alternatieve troonrede uit op de Koekamp in Den Haag.

‘Want zorgmedewerkers verdienen meer dan een incidentele bonus als zoethoudertje. En alleen met structurele verbeteringen houd je het vak aantrekkelijk en voorkom je verdere uitstroom en een nog hogere werkdruk’, aldus de bonden.

#een10voordezorg
De alternatieve troonrede is onderdeel van de campagne #een10voordezorg die de drie bonden zijn gestart. Samen met zorgmedewerkers organiseren ze op 3 september van 12:00 tot 13:00 uur een kleinschalige actie bij de Koekamp in Den Haag (naast CS).

Programma 3 september
12.00 uur        Introductie door Jaap de Bie van de FNV
12.05 uur        Verpleegkundige Anique Landzaad uit het HagaZiekenhuis leest namens haar collega’s een alternatieve troonrede voor.
12.20 uur        Elise Merlijn (FNV), Rob Koster (FBZ) en Joost Veldt (CNV)
12.25 uur        Online chat met zorgprofessionals Marjan Lommelse (researchverpleegkundige), Jeroen Blok (IC-verpleegkundige) en Tjaard de Vries (sociaal-psychiatrisch
                      verpleegkundige)
12.50 uur        Diëtist-specialist oncologie Kelly Silverio leidt een compilatiefilm van 7 vlogjes in van zorgmedewerkers die vertellen wat hun vak mooi, maar ook steeds zwaarder maakt.
12.55 uur        Afsluiting door Jaap de Bie
13.00 uur        Fotomoment: Om 13:00 loopt iedereen naar buiten waar tientallen lege ziekenhuisklompen zijn neergelegd als symbool voor het personeelstekort. In 2022 wordt een
tekort verwacht van 80.000 mensen in de zorg. Van de ziekenhuizen geeft 94 procent aan moeilijk vacatures te kunnen vervullen.

Laat de zorg niet in de kou staan
De drie vakbonden denken dat er, bovenop het bestaande budget van werkgevers, zo’n 1,5 miljard euro nodig is voor betere salarissen en 750 miljoen voor het verlagen van de werkdruk en het aanpakken van personeelstekorten.

Vlogjes zorgmedewerkers met #een10voordezorg
Op YouTube-kanaal #een10voordezorg vertellen steeds meer zorgmedewerkers wat hun vak zo mooi maakt, maar ook waarom het steeds zwaarder wordt om dat vak uit te oefenen. “Steeds minder jonge mensen kiezen voor de zorg en degenen die het wel doen, haken snel weer af. Er moet écht iets gebeuren om dit vak aantrekkelijker te maken”, zegt een van de medewerkers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: FBZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FBZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: zorgbonden dragen alternatieve troonrede voor op 3 september
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!