Ernstige aantasting van het vertrouwen van zorgpersoneel op de werkvloer in het RIVM

Uit onderzoek van televisieprogramma Nieuwsuur blijkt dat RIVM-richtlijn over mondkapjes voor de thuis- en ouderenzorg niet was gebaseerd op veiligheid, zoals het ministerie van VWS in maart beweerde, maar was ingegeven door de schaarste van dat moment. Nu er voldoende mondkapjes zijn is de richtlijn stilzwijgend ingetrokken.

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: “Het RIVM dient zijn adviezen te baseren op wetenschappelijk onderzoek en niet aan te passen op basis van politieke druk. Dit nieuws betekent een ernstige aantasting van het vertrouwen van zorgpersoneel op de werkvloer in het RIVM. En dat in een tijd waarin we dit wetenschappelijke instituut in de zorg hard nodig hebben.”

CNV Zorg & Welzijn heeft eerder onderzoek gedaan waaruit bleek dat zorgpersoneel onbeschermd op pad werd gestuurd. CNV heeft zelf een alternatieve richtlijn opgesteld waarbij veiligheid van zorgprofessionals centraal staat. Deze is door het ministerie VWS maar mondjesmaat gepromoot. Bovendien is ook de verstrekking van mondkapjes gebaseerd geweest op de RIVM-richtlijn, en kwam de thuis- en ouderenzorg als laatste aan de beurt.

CNV Zorg & Welzijn staat op het standpunt dat VWS had moeten onderkennen dat richtlijnen gebaseerd waren op schaarste zodat professionals zelf in hun teams serieus konden bespreken hoe hiermee om te gaan, in plaats van schijnveiligheid bieden op basis van verkeerde richtlijnen.

Anneke Westerlaken: “Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Ik wil van het RIVM en de minister weten of er nog meer aanpassingen zijn gedaan. Het is een feit dat er gemarchandeerd is met de gezondheid van zorgpersoneel, hun familie en cliënten. We gaan ervan uit dat zorgpersoneel dat hier op enigerlei wijze schade van heeft ondervonden, in het slechtste geval ziek is geworden en/of anderen besmet heeft, hiervoor worden gecompenseerd.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Andre van der Vlugt / CNV Zorg en Welzijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg en Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: CNV: ‘Aanpassen RIVM-richtlijn mondkapjes in ouderenzorg is een grof schandaal.’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 sept 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!