Met twee eenmalige bonussen zijn de werkdruk en het personeelstekort echt niet opgelost

De vakbonden FNV, FBZ en CNV hebben berekend dat er minimaal 2,25 miljard euro extra nodig is om de problemen in de zorg het hoofd te bieden. ‘Met twee eenmalige bonussen zijn de werkdruk en het personeelstekort echt niet opgelost.’ Dat zei verpleegkundige Anique Landzaad donderdagochtend in de alternatieve troonrede die zij uitsprak namens de vakbonden en al haar collega’s in de zorg en welzijn.

Over twaalf dagen is het Prinsjesdag en wordt de overheidsbegroting voor 2021 gepresenteerd. Om duidelijk te maken dat er meer geld nodig is voor de ruim 1 miljoen medewerkers in de zorg en welzijn, organiseerden FNV, FBZ en CNV een kleinschalige bijeenkomst, waar zo’n dertig medewerkers fysiek bij aanwezig waren en die online live was te zien.

Waardering blijft uit
De bijeenkomst maakt deel uit van de campagne #een10voordezorg, die de bonden zijn gestart omdat ze zich grote zorgen maken over de uitblijvende waardering voor zorgmedewerkers. Een structureel betere beloning is in hun ogen nodig om te voorkomen dat mensen massaal de zorg verlaten. Ze willen dat de politiek, bovenop het bestaande budget van werkgevers, nog eens 2,25 miljard euro extra vrijmaakt, waarvan 1,5 miljard voor betere salarissen en 750 miljoen voor het verlagen van de werkdruk en het aanpakken van personeelstekorten.

Laat ons niet in de kou staan
‘Of je nu werkt in een algemeen of universitair ziekenhuis, een GGZ- of gehandicaptenzorginstelling, verpleeg- of verzorgingshuis, de thuiszorg of eerstelijnszorg, of als ambulant werkende; iedereen werkt iedere dag keihard om de zorg draaiende te houden. Helaas was er een coronacrisis voor nodig om duidelijk te maken waarom ons werk zo belangrijk is’, aldus Landzaad in de alternatieve troonrede. Zij benadrukte dat het voelt alsof de politiek de zorg in de kou laat staan. ‘Zorgmedewerkers zijn de motor van onze gezondheid en dus ook van onze economie. Ze verdienen blijvende waardering en respect, in plaats van eenmalig applaus.’

Tientallen lege ziekenhuisklompen
Na afloop van de troonrede legden de aanwezige medewerkers tientallen lege ziekenhuisklompen neer als symbool voor het personeelstekort. In 2022 wordt een tekort van 80.000 medewerkers in de zorg verwacht.

Vlogjes zorgmedewerkers
Op het YouTube-kanaal #een10voordezorg zijn in aanloop naar Prinsjesdag vlogjes te zien van zorgmedewerkers die vertellen wat hun vak zo mooi maakt, maar ook waarom het steeds zwaarder wordt om dat vak uit te oefenen. Landzaad: ‘Steeds minder jonge mensen kiezen voor de zorg en degenen die het wel doen, haken snel weer af. Er moet écht iets gebeuren om dit vak aantrekkelijker te maken.'

Lees hier de alternatieve troonrede


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: FNV Zorg & Welzijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Vakbonden in alternatieve troonrede: 2,25 miljard extra nodig voor zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 sept 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!