Tussen 2015 en 2019 verlieten meer dan vijfduizend medewerkers de veertien jeugdbeschermingsorganisaties

Door een ongekende uittocht van medewerkers zit de jeugdbescherming volledig klem. Dat schrijft journalistiek platform Follow the Money in een uitgebreide reportage.

Tussen 2015 en 2019 verlieten meer dan vijfduizend medewerkers de veertien jeugdbeschermingsorganisaties, schrijft Follow the Money. In 2019 vertrok bijna een vijfde van het personeel in jeugdbescherming en zat 6,9 procent ziek thuis. Daardoor krijgen kinderen en gezinnen te maken met wachttijden en wisselende hulpverleners.

De hoge werkdruk is een belangrijke reden voor de uitstroom van personeel. Door de uitstroom neemt vervolgens de werkdruk voor de overblijvende jeugdbeschermers weer toe.

Caseload
Gemiddeld heeft een fulltime jeugdbeschermer nu tien tot veertien gezinnen onder zijn hoede, schrijft Follow the Money. Het platform citeert Arina Kruithof, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland. Zij vindt de caseload niet verantwoord. 'Een ideale caseload bestaat uit hooguit zes tot acht gezinnen, dus tien tot vijftien kinderen.'

Concrete maatregelen
De opgaven in de jeugdbescherming zijn groot en complex; de werkdruk is daar onderdeel van, weet Karlijn Stals van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Er zijn gelukkig concrete maatregelen die de werkdruk kunnen verlagen. Ik weet dat bij een bepaalde gecertificeerde instelling nieuwe jeugdbeschermers hun eerste maand geen caseload hebben en dat ze elke week mentorgesprekken hebben met een ervaren collega. Zulke maatregelen kun je snel invoeren en zorgen voor behoud van medewerkers. Bij een andere instelling nemen ze beslissingen gezamenlijk als team en reflecteren ze regelmatig op hun werk. Dat werkt preventief: je herkent signalen van een te hoge werkdruk sneller bij een collega dan bij jezelf.'

Arbeidstafel Jeugd
Als tip voor werkgevers en werknemers in de jeugdzorg wijst Stals op de Arbeidstafel Jeugd van het Platform Arbeidsmarkt Jeugdzorg. 'Dat programma biedt steun bij het verminderen van de werkdruk.'


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NJI
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Follow the Money; Nederlands Jeugdinstituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ongekende uittocht personeel jeugdbescherming
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 10 jun 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!