Steeds meer mensen kloppen aan bij de professionele hulp- en zorgtak van het Leger des Heils, zo blijkt uit de jaarcijfers van 2016.

In totaal deden er 37.500 mensen een beroep op het Leger, een stijging van 8 procent ten opzichte 2015. Cornel Vader, directeur Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg: "Als gevolg van bezuinigingen in de psychiatrie, het gevangeniswezen en de jeugdzorg is de druk op onze hulpverlening flink toegenomen. Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling."

De toenemende stijging is vooral te merken in de dag- en nachtopvang. Alhoewel er bedden bijgezet zijn, is de opvang nog steeds overvol. Met name het aantal jongeren in de opvang (tot 23 jaar) is met 25% fors toegenomen. “Het lijkt wel of de crisis een vertraagd effect heeft op de onderkant van de samenleving, de mensen die het sowieso niet goed redden”, aldus Vader. “Het gaat om mensen die moeite hebben met de wereld te begrijpen, die geen andere uitweg in hun onderhoud zien dan het plegen van een delict. Het is een enorme hoeveelheid mensen die het echt niet meer zien zitten in de samenleving. Bijkomend probleem is dat de doorstroom stagneert. Er is geen plek.”

Hulpverlening onder druk
Op basis van haar jaarcijfers concludeert het Leger dan ook dat er meer mensen op straat belanden met de meest uiteenlopende en complexe problematieken. Tegelijkertijd ziet de organisatie dat de tarieven voor passende, langdurige zorg onder druk staan. Vader: “De transitie van het sociale domein, dat onder de verantwoordelijkheid is gekomen van gemeentes, is gepaard gegaan met hele stevige bezuinigingen. Dat heeft geleid tot een reductie van het aantal bedden waar mensen langere tijd kunnen verblijven - dat geldt voor de psychiatrie, het gevangeniswezen en de jeugdzorg. Met andere woorden: het vangnet voor de meest kwetsbaren in onze samenleving scheurt. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we na twee jaar transitie slechter af zijn dan voorheen.”

Om het tij te keren pleit het Leger des Heils dan ook voor vier zaken: meer goedkope huisvesting, stevige ondersteuning voor de meest kwetsbaren, een goede toegang tot schuldhulp en voldoende plekken voor Beschermd Wonen. Om haar boodschap kracht bij te zetten debatteerde ze maandag middag 12 juni met politici, experts en ervaringsdeskundigen in de Nieuwspoort in den Haag.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 18 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!