Ziektemelding duurt gemiddeld langer dan een maand

Verzuimdatabedrijf Vernet, een PGGM-dochteronderneming, stelt vast dat het verzuim in de zorgsector in het tweede kwartaal van 2021 is gestegen naar 6,97 procent. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat 6,66 procent, zodat sprake is van een toename van 4,7 procent.

Vernet constateert dat het huidige hoge verzuimpercentage in de zorgsector met name is terug te voeren op de steeds verder toenemende verzuimduur. Wie zich in de zorg ziek meldt, blijft nu gemiddeld langer dan één maand thuis. 22 procent van de zorgmedewerkers heeft zich ziek gemeld in het tweede kwartaal van 2021, wat een gebruikelijk percentage is voor deze periode.

Branche
In de branches ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is het verzuimpercentage gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In de verzorging, verpleging, thuiszorg (VVT) is het verzuim nagenoeg gelijk gebleven. Zie verder ook de bijlagen onderaan dit persbericht.

Analyse
Op onze website www.vernet.nl staat een uitgebreide analyse: ‘Verzuim na ruim een jaar corona onder de loep: verzuimduur vs. verzuimmelding’. De structurele ontwikkeling van het verzuim wordt hier in beeld gebracht om een inschatting te maken van welke kant vooral het langdurig verzuim op gaat.

Samenwerking Vernet PGGM
De dienstverlening van Vernet is onderdeel van een gezamenlijke inspanning van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn om werkgevers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen met arbeidsmarktdata, als aanvulling op bestaande pensioendiensten. Werkgevers gebruiken deze data bij de aanpak van personeelstekorten in de sector zorg en welzijn.

Vernet verzamelt sinds het uitbreken van de Covid-19 crisis ook cijfers op maandbasis die op regionaal en landelijk niveau inzicht geven in de ontwikkeling van het verzuim. Deze cijfers worden ook gedeeld met het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de mogelijke impact van de Covid-19 pandemie in kaart te brengen.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn levert ook data aan het ministerie, waarmee inzicht wordt geboden in het actuele personeelsverloop in de sector. Deze data zijn openbaar beschikbaar en wordt ontsloten via de website https://inzetzorg.arbeidsmarktinbeeld.nl/inzetzorg-landelijk-dashboard?sectionId=5486.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Vernet
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Vernet
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgsector ziet duur van personeelsverzuim toenemen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 30 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!