18 zorg- en welzijnsorganisaties uit diverse branches gaan binnen drie regio’s hun verzuim en ongewenste verloop met het preventieplan aanpakken

Stichting IZZ, Coöperatie PGGM en Stichting FWG gaan van start met de door VWS gesubsidieerde data-gedreven aanpak ‘Preventieplan voor medewerkers in zorg en welzijn’.

Hiermee streven zij naar een kwart minder verzuim en ongewenst verloop van zorg- en welzijnsmedewerkers in 2027. In totaal gaan 18 zorg- en welzijnsorganisaties uit diverse branches, binnen drie regio’s hun verzuim en ongewenste verloop met het preventieplan aanpakken.

Bundeling unieke data
Werkgevers in zorg en welzijn weten met de aanpak ‘Preventieplan voor medewerkers in zorg en welzijn’ wat er écht speelt en werkt bij hun medewerkers. En hoe zij met plezier en trots hun werk blijven doen. Zij krijgen daarvoor de benodigde inzichten en meest passende handvatten. Door bundeling van unieke data, succesvolle praktijkvoorbeelden, bestaande initiatieven en uitkomsten van gesprekken met professionals in zorg en welzijn. Vanuit de organisatie én de hele zorgketen. Zodat zij daar samen gericht naar handelen. Zo ontstaat wederzijds (be)grip, vermindert het verzuim en ongewenst verloop en blijft goede zorg beschikbaar én betaalbaar.

Regionaal starten
In de regio’s Noord-Nederland, Limburg en het merendeel van Noord-Holland gaan 18 organisaties in zorg en welzijn aan de slag met het preventieplan voor behoud van hun professionals en vermindering van hun verzuim en ongewenst verloop. De organisaties, waaronder KwadrantGroep en Cosis, zijn op advies van RegioPlus, geselecteerd. De inzichten die zij opdoen, worden zowel in de regio als binnen de sector gedeeld. Zodat ook andere zorg- en welzijnsorganisaties en de hele zorgketen het verzuim en verloop kunnen terugdringen, professionals behouden en daarmee bijdragen aan een gezonde sector.

Mijlpaal
Roland Kip, algemeen directeur bij IZZ: ‘Om in de toekomst met voldoende mensen goede en persoonlijke zorg en begeleiding te bieden, moeten we samen de zorg anders organiseren. Dit kan alleen als medewerkers in zorg en welzijn plezier hebben in hun werk. Het is een mijlpaal dat verschillende relevante organisaties nu hun krachten en data bundelen om samen écht werk te maken van een gezonde zorg- en welzijnssector.’

Edwin Velzel, CEO van PGGM: ’PGGM heeft zijn wortels in de sector zorg en welzijn en verdiept zich in de behoeften van werkgevers en werknemers in deze sector. Dat doen we allereerst door de opdracht een goed pensioen te realiseren, maar we vatten onze verantwoordelijkheid breder op: we zetten onze kennis, netwerken en advieskracht in voor de toekomstbestendigheid van de sector. Daarbij richten we ons onder meer op het helpen terugdringen van verzuim en maken we ons met FWG en IZZ hard voor dit preventieplan. Hopelijk draagt dit bij aan meer werkplezier voor medewerkers in zorg en welzijn, zodat het verzuim daalt, ze gezond hun pensioen halen en daar ook van kunnen genieten.’

Astrid Westerbeek, directeur-bestuurder van FWG: ‘Er is uit onderzoek al veel bekend over redenen voor vertrek en uitval van medewerkers in zorg en welzijn. We gaan daar via gecombineerde data-analyse en kwalitatief onderzoek bruikbare inzichten aan toevoegen. Zo werken we samen aan ‘nieuwe knoppen om aan te draaien’. Vanuit FWG brengen we expertise in uit functieonderzoek, trendonderzoek en onze kennis over de toekomst van werk.’

Bron: PGGM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: PGGM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : PGGM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: IZZ, PGGM en FWG van start met aanpak voor fors minder verzuim en verloop in zorg en welzijn
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 15 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!