Het voornaamste punt voor ons om niet akkoord te gaan, is de minimale salarisverhoging

Donderdag 20 januari heeft NU’91, samen met de NVZ en overige bonden, opnieuw onderhandeld over een nieuwe cao ziekenhuizen. Tijdens dit overleg is door NVZ, FNV en CNV een onderhandelaarsakkoord bereikt. NU’91 heeft niet met dit voorstel ingestemd. In onze ogen is het voorstel volstrekt ondermaats om te kunnen spreken van échte waardering voor zorgprofessionals. In dit artikel leggen wij je uit waarom dat zo is. 

Hierbij is het van belang om een aantal punten vooraf te melden:

  • De vorige cao liep af op 1 juli 2021. Daarom moeten afspraken eigenlijk vanaf dat moment gelden. Voor de afspraken zoals ze nu gemaakt zijn, is dat niet het geval. Ter compensatie ontvangt iedereen hiervoor eenmalig bruto 250 euro (naar rato van je dienstverband).
  • Het gaat dus niet om een cao van 12 maanden, maar om een cao van 19 maanden. Alle cijfers moeten volgens deze feitelijk situatie worden beoordeeld.

Dan nog even over het salaris…

Het voornaamste punt voor ons om niet akkoord te gaan, is de minimale salarisverhoging. Bovendien geven de genoemde percentages een vertekend beeld. Wij vinden dat er van zorgprofessionals in de gehele sector ontzettend veel is gevraagd de afgelopen jaren. Daarnaast weten we dat de problemen die spelen in de zorg ook al vóór de pandemie duidelijk waren. Een eerste stap om die problemen structureel aan te pakken, is het inzetten op de juiste waardering van verpleegkundigen en verzorgenden. Daarin is een passend salaris een belangrijk onderdeel.

Wij vinden dat die waardering niet uit dit onderhandelaarsakkoord spreekt. Sterker nog: er is slechts een minimale salarisverhoging toegezegd. NU is het moment om waardering uit te spreken, maar helaas kiezen werkgevers en enkele bonden daar met dit akkoord niet voor. De geboden salarisverhoging van 1,36% is zelfs minder dan de inflatie in 2022 waardoor je kosten zullen stijgen ten opzichte van je salaris.

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NU’91
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NU’91
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NU’91 gaat niet akkoord met voorstel voor nieuwe cao ziekenhuizen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 24 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!