De Arbocatalogus VVT krijgt als kennisplatform een nog belangrijkere rol dan het al had

Werkgevers- én werknemersorganisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg (A+O VVT) lanceren deze maand een geheel vernieuwde en gebruiksvriendelijke arbocatalogus, die nu inhoudelijk geschikter is voor medewerkers. In deze versie worden teams en medewerkers met praktische tips gestimuleerd om zelf aan de slag te gaan met gezond en veilig werken. Met de huidige tekorten op de arbeidsmarkt wordt aandacht voor werkplezier en het voorkomen van verzuim en verloop steeds belangrijker. De Arbocatalogus VVT krijgt daarmee als kennisplatform een nog belangrijkere rol dan het al had.

De Arbocatalogus VVT is een kennisplatform voor medewerkers en doelgroepen die beleidsmatig bezig zijn met arbeidsomstandigheden. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van richtlijnen, achtergrondinformatie, ondersteunende middelen en wetgeving. De praktische invulling van het arbobeleid wordt echter steeds meer belegd bij medewerkers en teams. De vernieuwde Arbocatalogus (www.arbocatalogusvvt.nl) speelt in op die verandering door relevant te zijn voor werkgevers én werknemers.

Concreet handelingsperspectief
Ook het tekort aan personeel in de VVT is een aanleiding geweest voor het vernieuwen van de arbocatalogus. Juist bij gebrek aan personeel ontstaan extra risico’s op bijvoorbeeld fysieke overbelasting of werkdruk. Het is daarom extra belangrijk om handvatten en concreet handelingsperspectief te bieden om gezonder en veiliger te werken. De Arbocatalogus VVT maakt aan de hand van negen thema’s in de VVT inzichtelijk welke risico’s er zijn en welke richtlijnen er gelden. Niet alleen worden wettelijke richtlijnen gegeven, maar er wordt ook een doorvertaling gemaakt naar de dagelijkse praktijk.

Inhoudelijk is de arbocatalogus volledig geactualiseerd en de inhoud is compacter en duidelijker gemaakt. Essentiële informatie is gemakkelijk te vinden. Gebruikers die behoefte hebben aan verdieping (films, e-learnings, checklists en instrumenten), worden op elke pagina doorverwezen naar betrouwbare externe bronnen.

Hiermee is de Arbocatalogus VVT dé plek voor direct antwoord op alle vragen over arbeidsomstandigheden. Zie ook: www.arbocatalogusvvt.nl.

A+O VVT is een initiatief van ActiZ, Zorgthuisnl, FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, FBZ en NU'91


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Arbocatalogus VVT
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vernieuwde Arbocatalogus VVT: nu ook voor medewerkers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 13 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!