Met de wintermaanden voor de boeg weten we dat het ziekteverzuim voorlopig niet snel afneemt
Het ziekteverzuim in de zorg is nog altijd hoog. In 60% van de gevallen is corona de boosdoener. Daarnaast geeft 25% aan dat het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door mentale problemen zoals een burn-out. En dat zorgt voor problemen. Dit blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie NU’91. Die werd door ruim 2100 zorgprofessionals ingevuld. Voorzitter Stella Salden waarschuwt: “Met de wintermaanden voor de boeg weten we dat het ziekteverzuim voorlopig niet snel afneemt.”
Van de respondenten geeft 41% aan dat het ziekteverzuim zo hoog is dat ze het niet meer kunnen bolwerken met de collega’s die overblijven. Dat is volgens NU’91 een zorgelijk signaal. Salden: “We staan nog aan het begin van de wintermaanden. We weten, door voorgaande jaren, dat het ziekteverzuim deze maanden altijd hoger is. Bijvoorbeeld door de griep of het norovirus. Als je daarbij de uitval door mentale overbelasting of corona optelt, weet je dat het ziekteverzuim voorlopig niet minder wordt.”
Zorgen over coronapiek
Daarnaast geeft 24% van de zorgprofessionals aan dat ze een eventuele nieuwe coronapiek niet aankunnen. 31% zegt het niet te weten. Salden: “Het virus speelde in de samenleving de afgelopen tijd een minder prominente rol. In de zorg waren de effecten van het virus wel nog duidelijk merkbaar. Niet zozeer door de besmettingen, maar bijvoorbeeld door het inhalen van de uitgestelde zorg. Of vanwege het feit dat zorgprofessionals zijn uitgevallen door de impact van de pandemie. Dat maakt dat de werkdruk niet is verminderd, maar juist toegenomen.”