Mantelzorgende medewerkers zorgen namelijk voor ziekteverzuim, personele problemen en hogere bedrijfskosten

Werkgevers maken zich zorgen over het steeds grotere beroep dat wordt gedaan op personeel om naast werk ook voor naasten te zorgen. Driekwart van de werkgevers vindt dat zij nu opdraaien voor taken die door de overheid bij mantelzorgers zijn gelegd. Mantelzorgende medewerkers zorgen namelijk voor ziekteverzuim, personele problemen en hogere bedrijfskosten. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction, in opdracht van het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) en Fello (organisatie voor werk en mantelzorg). 

De samenleving vergrijst, mensen wonen langer thuis en de tekorten in de zorg lopen op. Daardoor wordt er nu - en in de toekomst – vaker een beroep gedaan op mantelzorgers. Dat zien ook werkgevers. De helft van de ruim 500 ondervraagde bedrijven heeft de afgelopen 2 jaar het aantal mantelzorgers in hun bedrijf zien toenemen, zo blijkt uit het representatieve onderzoek van Pointer en Fello. Met alle gevolgen van dien. Zo geeft 40 procent aan dat mantelzorg een belangrijke reden is voor ziekteverzuim en noemt een derde van de bedrijven zieke mantelzorgers zelfs een steeds grotere ‘financiële strop’.  

Mantelzorger als 1000-dingendoekje 
Margreet van der Voort van de belangenvereniging van mantelzorgers Mantelzorgelijk ziet dat het voor mantelzorgers lastig is om een goede balans te vinden tussen werk en mantelzorgtaken. “Het grootste bezwaar is eigenlijk dat iedereen er maar vanuit gaat dat mantelzorgers de dingen gewoon doen, als een soort 1000-dingendoekje. Maar mantelzorgers kunnen niet alles doen, ze kunnen niet werken én steeds meer gaan zorgen. Wat je ziet gebeuren is dat mantelzorgers dan uiteindelijk vanuit het werk een stapje terug gaan doen, ziek worden of soms helemaal stoppen met werken.” 

Zorgverlof 
Om ervoor te zorgen dat werk en mantelzorg wél te combineren is, is er het zogenoemde zorgverlof. Deze vorm van verlof is in de wet vastgelegd en duurt maximaal 2 weken per jaar en wordt betaald door de werkgever. Daarnaast kan een medewerker ook langdurig zorgverlof opnemen, maar dat is in de meeste sectoren onbetaald.  

Volgens Ingrid van Loon van Fello is zorgverlof voor werkende mantelzorgers een waardevolle mogelijkheid om tijd vrij te maken voor hun zorgtaken. Maar ze merkt ook op dat met alleen verlof het probleem van de overbelaste mantelzorger niet is opgelost. “Het is niet altijd een tijdsprobleem. Sommige mantelzorgers hebben juist baat bij het uitbesteden van bepaalde taken of ondersteuning,” aldus Van Loon. 

Meerderheid werkgevers voor uitbreiding duur zorgverlof 
Toch geeft 54 procent van de ondervraagde werkgevers aan dat zij een voorstander zijn van het uitbreiden van de duur van het zorgverlof omdat het huidige verlof voor hun medewerkers vaak niet toereikend is. De overheid moet echter wel gaan meebetalen aan deze zorgverlofregelingen vindt een ruime meerderheid van de bedrijven, net zoals de overheid dat bijvoorbeeld doet bij het ouderschapsverlof.  

Terecht vindt ook Van den Voort van Mantelzorgelijk. “Op het moment dat je een kind krijgt is alles geregeld. Je hebt kinderbijslag, ouderschapsverlof, kinderopvang, je hebt van alles. En op het moment dat jij als mantelzorger bijvoorbeeld voor je ouder gaat zorgen, dan is er eigenlijk heel weinig.” Het zou volgens Van der Voort een mooie eerste stap zijn als de zorg voor kinderen gelijkgeschakeld wordt met de zorg voor een zieke dierbare. “Een soort maatschappelijk verlof,” aldus Van der Voort.  

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid ziet persoonlijk wel iets in een uitbreiding van het zorgverlof dat wordt betaald door de overheid, zo laat hij aan Pointer weten. “Daarom heb ik ook een adviesaanvraag gedaan bij de Sociaal Economische Raad. En als je het mij nu even vraagt, ook vanuit politiek oogpunt, dan denk ik dat dit inderdaad een route is die absoluut het overwegen waard is. Alleen is het natuurlijk ook in deze fase van een demissionair kabinet onmogelijk om te zeggen dit moet gaan gebeuren, want daar zal een nieuw kabinet uiteindelijk een eigen afweging over moeten maken.” 

Pointer, zondag 29 oktober om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Bron: KRO-NCRV Pointer


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KRO-NCRV Pointer / Marlies van de Meent
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KRO-NCRV Pointer
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Derde werkgevers: zieke mantelzorgers worden steeds meer financiële strop
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!