Zorgmedewerkers zijn zorgende mensen, die anderen op de eerste plek zetten in plaats van zichzelf en daardoor sneller over hun eigen grenzen gaan

Een recordaantal mensen verliet de zorgsector, bijna de helft van de medewerkers vindt de werkdruk te hoog en jong zorgpersoneel voelt zich emotioneel uitgeput. Er zijn veel zorgen over de zorgmedewerker. Preventie en snelle zorg kunnen het tij keren.

De werkdruk, het type mens dat in de zorg werkt, frustraties en weinig persoonlijke aandacht zijn de belangrijkste redenen voor de huidige situatie, meent psycholoog Thijs te Braake van SpecialistenNet. "Zorgmedewerkers zijn zorgende mensen, die anderen op de eerste plek zetten in plaats van zichzelf en daardoor sneller over hun eigen grenzen gaan. Er is veel onvrede over wisseldiensten die niet goed geregeld zijn en dat alles draait om financiën en efficiëntie. En in ziekenhuizen hebben leidinggevenden gigantisch veel mensen onder zich. Daardoor is er weinig persoonlijke aandacht en waardering en ligt de focus op wat slecht gaat."

De feiten spreken boekdelen. Volgens de meest recente cijfers van het CBS zijn tussen het eerste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 155.000 zorgmedewerkers gestopt. Dat is (in ieder geval sinds 2011) een record. Eind 2022 vond bijna de helft van het zorgpersoneel de werkdruk te hoog en volgens de Monitor Gezond werken in de zorg 2023 is één op de vijf jonge medewerkers emotioneel uitgeput. "Medewerkers verlaten de zorg vaak al binnen twee jaar. Doordat zoveel mensen de sector verlaten, verdwijnt er veel kennis en ervaring en wordt de kwaliteit minder."

Preventie behoudt mensen voor de zorg in trekkende arbeidsmarkt
Preventie en een snelle aanpak zijn volgens Te Braake noodzakelijk. Deels komt dat door de lange wachtlijsten in de reguliere ggz. "Ondernemingen nemen steeds vaker zorg in eigen handen en schakelen zelf organisaties in voor mentale ondersteuning en coaching, zoals SpecialistenNet. Wat kost een traject bij ons dat meteen kan starten en wat kost het als een werknemer er een half jaar uit ligt? Dat is een afweging die de werkgever moet maken."

Daarnaast zijn zorgorganisaties in zijn ogen gedwongen goed voor hun personeel te zorgen, ook gezien de ruime mogelijkheden op de huidige arbeidsmarkt. "Als mensen het idee hebben dat ze ziek worden van werk, zoeken ze naar een andere baan. Ze denken minder snel aan hoe ze beter met obstakels uit hun huidige werk om kunnen gaan. Met de juiste hulp behoud je ze voor de zorg."

Opmerken problemen is de sleutel
SpecialistenNet hanteert een ‘5-0 model’ (opleiden, opmerken, opknappen, opbloeien, ophelderen). Het opmerken van klachten, wat gebeurt via een preventieve screening, is daarbij cruciaal. Hoe langer mensen doorlopen met psychische klachten, des te langer duurt het herstel. Te Braake: "Het begint met simpele vermoeidheid, niet meer toekomen aan sporten of hobby's en gaat over naar piekeren, lusteloosheid en eindigt in cynisme, uitputting en een burn-out. Terwijl je vaak met één gesprek, door patronen te veranderen of de medewerker in contact te brengen met de werkgever, iemands leven weer op de rit krijgt als de klachten nog niet zo erg zijn."

Preventie Screener:
Klanten van SpecialistenNet kunnen gebruik maken van de Preventie Screener, die helpt problemen vroeg te signaleren. De scanner bestaat uit bijna 50 vragen, waarmee SpecialistenNet ziet hoe groot het risico is dat iemand uitvalt. Juist bij zorgverleners is deze tool goud waard. "Veel van mijn cliënten zijn zorgmedewerkers", vertelt Te Braake. "Die hebben bijna allemaal lege-batterij-klachten. Onze Preventie Screener spoort op wanneer die batterij leeg raakt, vaak nog voordat de medewerker het zelf doorheeft. Stress zorgt immers voor adrenaline en maskeert daarmee de vermoeidheid."

De Preventie Screener is een online vragenlijst die voldoet aan privacy- en veiligheidsvereisten, legt de psycholoog uit. "Als uit de antwoorden blijkt dat iemand in de gevarenzone zit, nemen we proactief contact op met de medewerker. Zo voorkomen we dat werknemers pas bij de psycholoog komen als het al te laat is. Aandacht geven aan de mentale gezondheid van medewerkers vóórdat zij ziek worden of hun heil elders zoeken is waar het om draait, simpelweg door medewerkers de screener in te laten vullen. In een vroeg stadium is één gesprek vaak al voldoende om significante verandering in gang te zetten, daar waar een heel behandeltraject nodig zal zijn op het moment dat de medewerker daadwerkelijk langdurig uitvalt. Onze screener gaat dus verloop en langdurig verzuim tegen."

Over SpecialistenNet
SpecialistenNet is een landelijk netwerk van psychologen en coaches dat meer dan twintig jaar geleden van start ging als familiebedrijf. De circa 150 hooggekwalificeerde specialisten bieden door heel Nederland op maat gemaakte ondersteuning in de buurt. Zonder wachttijden en met persoonlijke aandacht van een psycholoog, therapeut of vertrouwenspersoon, zowel preventief als curatief. SpecialistenNet ondersteunt organisaties als Capgemini, Deloitte, diverse ziekenhuizen en hogescholen bij het bevorderen van de mentale gezondheid en het welzijn van hun werknemers. Door het vinden van de juiste vorm, het afbakenen van een gericht groeiplan of het leggen van het laatste puzzelstukje. Resultaten zijn bewezen in verschillende sectoren, zoals zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg en onderwijs. Zie ook SpecialistenNet.com.

Bron: SpecialistenNet


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SpecialistenNet
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SpecialistenNet
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Stress en verloop: mentale zorg voor zorgpersoneel moet sneller en beter
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 01 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!