Bereidheid kraamverzorgenden tot overwerk in de zomer is gekelderd

Slechts 22% van de kraamverzorgenden is nog bereid tot kraamzorg om de drukte in de zomer op te vangen. Dat was vorig jaar nog 80%, blijkt uit een peiling van FNV Zorg & Welzijn die is ingevuld door 1.350 kraamverzorgenden. Reden: de kraamverzorgenden wachten al maandenlang op de in februari afgesproken loonsverhoging. FNV Zorg & Welzijn roept werkgevers op de loonsverhoging zo snel mogelijk uit te betalen.

‘Het geduld van de kraamverzorgenden is echt op’, benadrukt Feli Escarabajal, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘De cao liep al in juli vorig jaar af. Dat betekent dat de kraamverzorgenden bijna een jaar geen loonsverhoging hebben gehad. Terwijl de salarissen in de kraamzorg zo’n 10% achterlopen op de rest van de sector.’

Handdoek in de ring
Aanleiding voor de peiling waren signalen van vertrekkende kraamverzorgenden vanwege het uitblijven van de loonsverhoging. Uit de FNV-peiling blijkt dat bijna 60% van de respondenten om die reden al collega’s had zien vertrekken. Bijna de helft van de respondenten heeft zelf ook overwogen om de handdoek in de ring te gooien. Escarabajal: ‘Bij werkgevers, maar ook het ministerie VWS, moeten nu toch alle alarmbellen afgaan. De kraamzorg heeft te maken met ernstige personeelstekorten. Er worden allerlei kunstgrepen ingezet om ervoor te zorgen dat er nog voldoende kraamzorg geleverd kan worden. Die zorgen voor meer werkdruk voor de kraamverzorgenden. Als je dan ook nog zo lang moet wachten op een loonsverhoging, is de maat een keer vol.’

Werkgevers moeten haast maken
Escarabajal: ‘Van een aantal grote werkgevers weten we dat ze de salarisverhoging pas in de laatste week van juni uitbetalen. Het is de vraag of werknemers tot die tijd een stap extra doen. Ik raad werkgevers aan haast te maken.’ Het gaat inmiddels om een verhoging van 3,5% per 1 januari 2024 en nog eens 3,5 % per 1 april. De derde verhoging van 3% is per 1 juni.

Noodgreep
Inmiddels hebben werkgevers, zorgverzekeraars en de Autoriteit Consument & Markt hun handtekening gezet onder een afspraak waardoor kraamverzorgenden uiterlijk 30 juni de achterstallige loonsverhogingen ontvangen. Escarabajal: ‘Die afspraak is echt een noodgreep. Structurele oplossingen om ervoor te zorgen dat de Kraamzorg in Nederland niet verder onder druk komt te staan moeten er nog komen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is daarvoor aan zet.’

Bron: FNV Zorg & Welzijn


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: FNV Zorg & Welzijn / Yvette de Vries
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bereidheid kraamverzorgenden tot overwerk in de zomer is gekelderd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 08 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!