Nieuw overleg tussen werkgevers en vakbonden in de ambulancezorg om tot een structurele oplossing voor het personeelstekort te komen.

De werkgevers en vakbonden in de ambulancezorg gaan opnieuw met elkaar in overleg om tot een structurele oplossing voor het personeelstekort te komen. Er is besloten om het cao-overleg voor de periode 2018-2019 te vervroegen in de hoop om uiterlijk 16 april tot een akkoord te komen. ‘We hebben voor deze constructie gekozen, omdat we in eerdere overleggen gezamenlijk niet tot een goede verdeling kwamen van de 19,5 miljoen euro die minister Bruins afgelopen november extra beschikbaar stelde.’ Zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Zowel de werkgevers als wij willen dat de afspraken in de nieuwe cao er toe zullen leiden dat de ambulancesector weer aantrekkelijk wordt en blijft voor huidige en nieuwe medewerkers. Nu stromen verpleegkundigen te vaak uit naar een baan in een algemeen of universitair ziekenhuis óf een uitzendbureau, omdat de werktijden daar gunstiger zijn en de lonen hoger.‘ Alle acties worden opgeschort tot 16 april.

Acties
In de zomer van 2017 stuurde de FNV toenmalig minister Schippers en de werkgevers een ultimatum. Door de hoge werkdruk en het structurele tekort aan personeel, worden aanrijtijden niet meer voldoende gehaald en komt de veiligheid van patiënten in het geding. Voor de ambulancemedewerkers was de maat vol. Nadat het personeel in november werkonderbrekingen aankondigde, stelde minister Bruins 19,5 miljoen euro extra beschikbaar om de problemen in de ambulancezorg aan te pakken. Van dat geld is 13,5 miljoen euro bedoeld voor extra loonkosten in 2018.

Seifert: ’De werkgevers besteden dit geld vooral aan extra uitzendkrachten om daarmee de gaten in de roosters te vullen. Wij willen dat elke werknemer een minimale extra toelage van 7,5% krijgt, zodat het werk op de ambulance even aantrekkelijk wordt als in andere zorgsectoren. Ambulancemedewerkers werken al jaren op de top van hun kunnen en verdienen deze extra waardering. Door de gaten te blijven vullen met uitzendkrachten, houd je het structurele personeelstekort alleen maar in stand en trek je geen nieuwe vaste collega’s aan.’

Op 5 februari startten de ambulancemedewerkers met stiptheidsacties in de grote steden en de regio Hollands-Midden. Een week later sloot ook de regio Drenthe zich aan bij de acties die tot 19 februari duurden.