Werkenden meoeten straks door tot hun 67 ste jaar doorwerken. Maar met behulp van bedrijfsarts en een game is er een hulpmiddel

Medewerkers die op de werkvloer een ‘blended’ leefstijlprogramma aangeboden krijgen, gaan  gezonder leven, verliezen gewicht en worden mentaal fitter. 

Werkend Nederland moet straks tot zijn 67e doorwerken, maar vertoont evenals niet-werkend Nederland ongezond gedrag: roken, drinken, verkeerd eten, te weinig bewegen, te veel stress. Met als gevolg welvaartsaandoeningen als overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes. Hoe zorgen werkgevers dat hun werknemers tot hun pensioen gezond, vitaal én aan het werk blijven?

Bedrijfsarts en wetenschappelijk onderzoekster Tessa Kouwenhoven-Pasmooij van het Erasmus MC heeft het antwoord. Als medewerkers een ‘blended’ leefstijlprogramma volgen waarin e-health, online leefstijl games en persoonlijke coaching worden gecombineerd én op maat gesneden, gaan ze gezonder leven, verliezen ze gewicht en worden ze mentaal fitter.

Kouwenhoven, werkzaam bij de Arbodienst van het Erasmus MC, implementeerde  twee blended leefstijlprogramma’s en testte het effect onder andere bij honderden medewerkers van de Nationale Politie, Defensie en haar eigen Erasmus MC. Ze deed dat in samenwerking met de afdeling Epidemiologie en Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ) en het Centrum Gezond Gewicht.

In de eerste studie vergeleek ze twee groepen werknemers die risico lopen op chronische ziekte, door overgewicht, roken, ongezonde voeding, slecht slapen, te weinig bewegen, of een combinatie hiervan.

De ene groep volgde zelfstandig het online leefstijlprogramma Perfect Fit, dat na invoering van allerlei persoonlijke gegevens met een leefstijladvies op maat kwam. De andere groep volgde hetzelfde programma, maar kreeg daarbij hulp van een coachende bedrijfsarts, die de deelnemer de helpende hand bood bij het wegnemen van drempels om fysiek en mentaal fit te worden.

Uit deze studie bleek dat de combinatie van het leefstijlprogramma én de motiverende gesprekken het beste werkt. Werknemers uit beide groepen vertoonden na twaalf maanden gezonder gedrag, maar wanneer ze ook coaching kregen, lag dat percentage hoger en nam ook het gewicht af.

In de tweede studie bekeek Kouwenhoven het effect van de online ‘serious game’ Reis je Fit, waarbij deelnemers met overgewicht in twee teams werden ingedeeld die met elkaar een competitie aangingen. Inzet was zoveel mogelijk bewegen. Met de geregistreerde bewegingen waren punten te verdienen.

“De deelnemers bleken buitengewoon fanatiek te worden van het competitieve element en bewogen allemaal meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid”, zag Kouwenhoven. “Ze verloren gemiddeld zes kilo lichaamsgewicht. Hun buikomvang nam met bijna zes centimeter af. En dat dus grotendeels op eigen kracht met steun van collega’s. Door optimaal gebruik van de digitale mogelijkheden kost de gidsende inbreng van de arts weinig tijd. Maar het rendement is groot.”

Als bedrijven dus deze blended gezondheidsprogramma’s op de werkvloer aanbieden, kan ziekteverzuim worden teruggedrongen. De Arbodienst van het Erasmus MC is hier al mee begonnen. “Bedrijven zijn gebaat bij een goede inzetbaarheid van hun medewerkers. De medewerker profiteert van een fitter gevoel tijdens zijn werk, maar zeker ook daarbuiten.” Tessa Kouwenhoven-Pasmooij promoveerde op 28 november op haar onderzoek ‘PerfectFit@Work’ aan het Erasmus MC. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
Originele titel: Gezond tot aan het pensioen met een game…
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2017-11-28

Relevante artikelen ...

Agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer tegen zorgmedewerkers neemt toe Driekwart personeel in zorg en welzijn kwam afgelopen jaar in aanraking met agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer Driekwart van de medewerkers... Arbeid & CAO Wed, 14 Apr 2021, 15:26:24
Ziekmeldingen in verpleeghuizen en thuiszorg nog hoger dan gemiddeld In verpleeghuizen en thuiszorg is de stijging 54 procent ten opzichte van maart 2019 Stijgen de ziekmeldingen in de zorgsector in de maand maart la... Arbeid & CAO Tue, 21 Apr 2020, 05:52:26
Principeakkoord gepresenteerd over pensioenstelsel Pensioenopbouw moderner en persoonlijker, minder snelle stijging AOW-leeftijd en ruimte om eerder te stoppen Het kabinet heeft woensdagochtend 5 juni... Arbeid & CAO Wed, 05 Jun 2019, 18:50:11