In verpleeghuizen en thuiszorg is de stijging 54 procent ten opzichte van maart 2019

Stijgen de ziekmeldingen in de zorgsector in de maand maart landelijk bijna 40 procent, in verpleeghuizen en thuiszorg is de stijging 54 procent ten opzichte van maart 2019. Dat blijkt uit de uitwerking van de cijfers over ziekmeldingen in de zorg van Vernet (kennisnetwerk en expert op het gebied van verzuim). Deze stijging is groter dan in andere sectoren van de zorg zoals de ziekenhuizen, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: “Uit deze cijfers blijkt dat het effect van corona in de verpleeghuizen en de thuiszorg nog sterker is dan elders. De aandacht voor deze zorgsectoren heeft te lang op zich heeft laten wachten. Zowel wat betreft het gebrek aan beschermingsmiddelen, als het lang uitblijven van heldere en werkbare richtlijnen voor deze sectoren.”

Zeggenschap
Door de stijging van het aantal ziekmeldingen, loopt de werkdruk voor collega’s van de melders steeds verder op. CNV Zorg en Welzijn pleit er dan ook voor zorgprofessionals zoveel mogelijk te betrekken bij het weer opstarten van de reguliere en uitgestelde zorg. Door hen systematisch te betrekken, voorkomen we dat er over de hoofden van zorgprofessionals wordt besloten en de werkdruk en daarmee het verzuim verder toenemen.

Cao naleven
Op zorgwerkgevers rust de plicht de cao’s te blijven volgen. Daarmee worden voldoende rusttijden en vakantiemogelijkheden gegarandeerd. “We leunen zwaar op onze zorgprofessionals, zij verdienen het goed beschermd te worden, zowel fysiek als mentaal”, zegt Westerlaken. “We maken niet voor niets afspraken in de cao. Financiers van de zorg moeten de ruimte bieden om afspraken over welke zorg geleverd wordt, zó bij te stellen dat de gezond werken en de inzetbaarheid van personeel op peil blijft.” 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Andre van der Vlugt / CNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: CNV: ziekmeldingen van zorgprofessionals in verpleeghuis en thuiszorg nog hoger dan gemiddeld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!