Er zijn namelijk meer mensen met een beperking dan dat het aantal dat er binnen de banenafspraak valt

De cijfers uit de vierde kwartaalrapportage van het UWV laten zien dat de doelstelling van de banenafspraak voor 2018 ruimschoots wordt gehaald. Dit klinkt als goed nieuws, maar deze cijfers laten ook zien dat de banenafspraak slechts een klein deel van de mensen met een beperking helpt. Er zijn namelijk meer mensen met een beperking dan dat het aantal dat er binnen de banenafspraak valt. Zelfs als de banenafspraak in 2026 behaald wordt, dreigt een grote groep mensen met een beperking langs de kant te blijven staan.

De vierde kwartaalrapportage laat zien dat er steeds meer mensen bijkomen in de doelgroep voor de banenafspraak. In het vierde kwartaal van 2018 vallen er 218.259 personen binnen de doelgroep van de banenafspraak. In 2026 moeten er 125.000 extra banen voor mensen met een beperking zijn. Er zijn dus nu al veel meer mensen die in aanmerking komen voor de banenafspraak, dan dat er straks extra banen zijn bijgekomen

Banenafspraak richt zich op een te kleine doelgroep
Ook de criteria om in aanmerking te komen voor de banenafspraak zorgen voor onduidelijkheid. Niet alle mensen met een beperking worden opgenomen in het doelgroepenregister voor de banenafspraak. Door de scherpe afbakening van de doelgroep, die gekoppeld is aan de loonwaarde van mensen komt een deel niet in aanmerking voor de banenafspraak. Nu zien we te vaak dat mensen met een beperking veel tijd en energie kwijt zijn om überhaupt in het doelgroepenregister te komen. Als ze er niet inkomen vormt dat een extra beperking richting de arbeidsmarkt. De energie die daaraan wordt verspild kan beter worden besteed aan het daadwerkelijk vinden, krijgen en behouden van werk.

Brede aanpak banenafspraak nodig
Ieder(in) pleit daarom al vanaf de ontwikkeling van de banenafspraak voor een betere en bredere aanpak, waarbij iedereen met een beperking binnen de doelgroep van de banenafspraak valt. Iedereen met een beperking kan namelijk tegen vooroordelen of beperkingen van de arbeidsmarkt aanlopen. Hierbij is het ook van belang dat mensen daar de juiste ondersteuning bij krijgen. Op deze manier komen er daadwerkelijk meer mensen met een beperking op de arbeidsmarkt, en hebben alle mensen met een beperking meer kans op een baan in plaatst van alleen de groep die binnen de banenafspraak valt. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Resultaten banenafspraak op papier mooier dan in werkelijkheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!