Het Nivel deed onderzoek naar verschillen in de ‘behandellast’ (‘treatment burden’) bij reuma

Vrouwen ondervinden meer klachten ten gevolge van de behandeling van reuma dan mannen. Toch wordt er bij de behandeling van deze ziekte geen rekening gehouden met de verschillen tussen mannen en vrouwen. Het Nivel deed onderzoek naar verschillen in de ‘behandellast’ (‘treatment burden’) bij reuma. De uitkomsten rechtvaardigen meer specifieke aandacht voor vrouwen.

Niet alleen ervaren vrouwen met reuma over het algemeen meer klachten dan mannen. Ook is het verloop van de ziekte bij vrouwen ongunstiger en ondervinden ze meer hinder van de ziekte in het dagelijks leven, zo blijkt uit verschillende studies.

‘Treatment burden’ bij reuma zwaarder voor vrouwen
Onderzocht werd hoe mensen met reumatische aandoeningen de ‘treatment burden’ ofwel ‘behandellast’ beleven, welke aspecten hierin te onderscheiden zijn en of deze beleving verschilt tussen mannen en vrouwen. Er bleken duidelijke verschillen te zijn in ervaren behandellast en in de beleving van de ziekte als geheel, met in alle gevallen meer nadelige gevolgen voor vrouwen: vrouwen rapporteerden meer pijn en meer klachten bij (het toedienen van) medicatie, vrouwen hadden vaker ernstige bijwerkingen, vrouwen waren meer tijd kwijt aan behandeling en konden hun behandeling minder goed combineren met betaald werk of rollen binnen het gezin. 

Vrouwen meer behoefte aan informatie en aan gezamenlijke besluitvorming
Ook bleken vrouwen en mannen te verschillen in hun voorkeuren met betrekking tot informatievoorziening en ‘samen beslissen’: Vrouwen hadden behoefte aan meer en specifiekere informatie en wilden ook graag een actievere rol hebben in hun eigen behandeling. Zij ervaarden hierin overigens weinig steun van hun zorgverleners.

Over het onderzoek
Het Nivel voerde – met subsidie van ZonMw – onderzoek uit om een beter begrip te krijgen van de verschillen in klinische presentatie en uitkomsten van reumatische artritis (RA) en andere reumatische aandoeningen, zoals Axial Spondylartritis(AS) of Artritis Psoriatica (AP). Het onderzoek bestond uit uitgebreid literatuuronderzoek, gesprekken met ervaringsdeskundigen en zorgverleners en een online enquête onder patiënten.

Het komende jaar zullen de resultaten van dit project verder worden verspreid onder patiënten en zorgverleners. Hiertoe wordt een ‘Bespreekwijzer’ ontwikkeld, die zorgprofessionals helpt om de zorg voor vrouwen en voor mannen met reuma beter aan te laten sluiten bij hun specifieke behoeften en wensen. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Specifieke aandacht voor vrouwen met reuma gerechtvaardigd vanwege zwaardere behandellast
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 jul 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!