Dit heeft gevolgen voor de ruim 500 verpleegkundig specialisten werkzaam in de branche

Per 1 januari 2021 worden de huidige verpleegkundig specialismen: acute zorg, chronische zorg, intensieve zorg en preventieve zorg vervangen door een nieuw verpleegkundig specialisme Algemene Gezondheidzorg (AGZ). Dit heeft gevolgen voor de ruim 500 verpleegkundig specialisten werkzaam in de branche.

Van meerdere naar één specialisme
Voor de omzetting van de specialismen acute en intensieve zorg naar verpleegkundig specialist AGZ verandert er niets. Het zijn de specialismen chronische zorg en preventieve zorg, waarvan er veel werkzaam zijn in de ouderenzorg, maar ook de jeugdgezondheidszorg, en waaraan aanvullende eisen worden gesteld. Voordat zij zich kunnen registreren in het nieuwe AGZ-specialisme moet eerst een aanvullend scholingsprogramma worden gevolgd.

Werkgever vergoedt de noodzakelijke aanvullende scholing
De verpleegkundig specialisten chronische zorg en preventieve zorg dienen in de gelegenheid te worden gesteld om aanvullende scholing te volgen, omdat zij ook nieuwe bevoegdheden krijgen. Met het aanvullend scholingsprogramma, dat is ontwikkeld door de Hogeschool Utrecht, blijven ze inzetbaar. De scholing is beperkt in omvang en kosten en levert accreditatiepunten op voor herregistratie, maar is wel belangrijk ook voor hun het behouden van hun registratie. Na 1 januari 2023 komen namelijk de specialismen chronische en preventieve zorg in het BIG-register te vervallen. Deze groep verpleegkundig specialisten hebben twee jaar de tijd om de scholing te volgen. Het aanvullend scholingsprogramma is al bekend en te volgen. Op deze site staat de informatie over de cursusinhoud, data en kosten en kunnen VS-en zich al inschrijven.

Omzetting in het BIG register
Alle verpleegkundig specialisten die nu geregistreerd staan in de specialismen acute zorg of intensieve zorg bij somatische aandoeningen, worden op 1 januari bij de Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV) en in het BIG-register omgezet naar het nieuwe specialisme AGZ. Deze procedure vindt automatisch plaats in het BIG-register.

Voor de verpleegkundig specialisten in de specialismen chronische zorg en preventieve zorg bij somatische aandoeningen geldt dat zij eerst het aanvullend scholingsprogramma moeten volgen voordat het specialisme kan worden omgezet naar het nieuwe specialisme AGZ. Na afronding van het scholingsprogramma wordt het nieuwe specialisme AGZ geregistreerd bij de RSV en vervolgens ook aangetekend in het BIG-register .

Op de website van V&VN vindt u meer informatie over de omzetting en achtergrond


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Omzetting specialismen verpleegkundigen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!