In zo’n tachtig gemeenten levert en onderhoudt het Hulpmiddelencentrum de hulpmiddelen voor gemeenten

Het Hulpmiddelencentrum (HMC) is vrijdag 3 april failliet verklaard. Dit maakt het noodzakelijk om snel te regelen dat mensen met HMC-hulpmiddelen deze hulpmiddelen kunnen houden, zeker tijdens de Corona-crisis. Ieder(in) vindt het belangrijk dat de VNG, de gemeenten, het ministerie van VWS en andere hulpmiddelenleveranciers zich hiervoor gaan inspannen, in overleg met de mensen om wie het gaat.

In zo’n tachtig gemeenten levert en onderhoudt het Hulpmiddelencentrum de hulpmiddelen voor gemeenten. En in een aantal gemeenten is het HMC de enige leverancier. Het faillissement roept natuurlijk meteen de vraag op wat met de hulpmiddelen gebeurt die mensen nu in gebruik hebben. Uit navraag bij de VNG en het ministerie van VWS blijkt dat het uitgangspunt is dat cliënten geen hinder ondervinden van het faillissement en de hulpmiddelen bij de cliënten blijven. Er is een overgangsperiode van 11 weken afgesproken waarbinnen de aangestelde curatoren de activiteiten zo goed als mogelijk zullen proberen over te dragen naar andere hulpmiddelenleveranciers. Daarnaast blijft het HMC binnen deze 11 weken over voldoende middelen beschikken om de medewerkers in dienst te houden en de dienstverlening te blijven leveren.

Een goede oplossing voor de gebruiker
Ieder(in) vindt het belangrijk dat er een oplossing komt die passend is voor mensen met een beperking. Ook na de 11 weken waar nu over wordt gesproken. Het is belangrijk dat mensen hun maatwerk hulpmiddelen kunnen behouden en er goede afspraken worden gemaakt voor de overgang naar een andere leverancier, ook wat betreft service en onderhoud.

Gezamenlijk verantwoordelijk
Het Hulpmiddelencentrum was voor het faillissement al geruime tijd in de problemen. Mede daarom heeft Ieder(in) in een recent bestuurlijk overleg met onder meer minister de Jonge, de VNG (gemeenten) en de leveranciers al de vraag gesteld wat er moet gebeuren als een leverancier omvalt. Daar is toen nadrukkelijk verklaard dat de partijen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen voor het leveren van passende hulpmiddelen en de toegang tot onderhoud en service.

Voortrekkersrol
Gezien de huidige omstandigheden is het volgens Ieder(in) belangrijk dat de minister een voortrekkersrol houdt bij het oplossen van de problemen en daarbij nauw samenwerkt met de VNG. Zij zullen immers gezamenlijk moeten garanderen dat het wettelijk recht op een passend hulpmiddel volledig overeind blijft staan.

We vragen de VNG en de minister daarom – in afwachting van een definitieve oplossing – voor de komende maanden het volgende in overleg met de betrokken partijen te regelen:

  • Laat mensen hun huidige hulpmiddel houden
  • Houd de huidige werknemers van het Hulpmiddelencentrum aan het werk voor service en onderhoud
  • Zorg voor duidelijke informatie aan de mensen om wie het gaat
  • Werk ondertussen met alle partijen aan een definitieve oplossing

Hulp bij vragen
De VNG en het ministerie van VWS hebben eind 2019 een apart team voor de verbetering van de verstrekking van hulpmiddelen opgericht. Dit team zal dit ook oppakken en staat in nauw contact met Ieder(in). Het is belangrijk dat mensen bij vragen terecht kunnen bij het HMC en eigen gemeente. Eerder is in het bestuurlijk overleg afgesproken dat mensen die problemen hebben met hun hulpmiddel en er niet uitkomen met bijvoorbeeld de gemeente, de leverancier of het zorgkantoor, daarover contact kunnen opnemen met het Juiste Loket. Dat kan per mail en telefonisch.

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoonnummer: 030-7897878


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hulpmiddelencentrum failliet: minister en VNG pak de regie!
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 04 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!