Bij telemonitoring bij COPD vullen patiënten twee keer per week een vragenlijst in via een app

Tergooi en Zilveren Kruis organiseren, samen met regionale zorgverleners, de zorg steeds meer om patiënten heen. Zodat zij kunnen kiezen waar zij het liefst zorg ontvangen: thuis of in het ziekenhuis. Zo maakten vorig jaar 50 longpatiënten voor het eerst gebruik van telemonitoring bij COPD. Inmiddels is dat aantal gestegen naar meer dan 130 van de 450 longpatiënten die hiervoor in aanmerking komen.
 
Bij telemonitoring bij COPD vullen patiënten twee keer per week een vragenlijst in via een app, waarna zij op afstand worden gevolgd en direct begeleid bij een eventuele achteruitgang. Zo ervaren zij meer zorg dan voorheen met minder impact van de ziekte op hun dagelijks leven, en voelen zij zich beter in hun thuissituatie.

Als het nodig is wordt direct contact opgenomen via een videoconsult. Dit voorkomt onnodig ziekenhuisbezoek en zorgt ervoor dat er sneller kan worden ingegrepen als de situatie daarom vraagt. Iets wat zeker in deze tijd van onschatbare waarde is voor deze groep kwetsbare patiënten.

Minder ziekenhuisbezoek door monitoring
Patiënten met COPD zijn vaak vermoeid, een lichte verkoudheid kan een longaanval uitlokken met tot gevolg een ziekenhuisopname. Dankzij telemonitoring hoeven zij niet meer voor reguliere herhaalbezoeken naar het ziekenhuis te komen. Slechts bij twee polibezoeken op jaarbasis is fysieke aanwezigheid nog noodzakelijk, namelijk één consult met longfunctieonderzoek bij de longarts en één consult bij de longverpleegkundige.

Zelfstandiger, veiliger, zelfverzekerder
De deelnemende patienten en zorgverleners beoordelen thuismonitoring met een 8 gemiddeld. Iris Huisman, longverpleegkundige bij Tergooi: ‘Door monitoring op afstand voelen patiënten zich zelfstandiger, veiliger en zelfverzekerder. Het is voor ons dé manier om de toename van patiënten aan te kunnen en deze groep een betere kwaliteit van leven te bieden.’

Steeds meer keuzevrijheid voor zorg thuis
Zilveren Kruis zet zich ervoor in dat al haar verzekerden zich zo prettig mogelijk kunnen voelen in hun eigen omgeving. De uitbraak van het coronavirus laat zien dat dit ook veel voordelen biedt voor kwetsbare groepen. Thuisbehandeling is alleen een optie als dit medisch verantwoord is. Het opschalen van telemonitoring bij COPD betekent daarmee een verruiming van de keuzevrijheid voor bijna de helft (ca. 450 van de 950) van alle longpatiënten van Tergooi.

Meer eigen regie, inzicht en overzicht
Voor patiënten met COPD werkt Tergooi intensief samen met Medisch Centrum NAAST. Via een app wordt op afstand meegekeken naar de gezondheidssituatie, waar bij afwijkende waardes een longverpleegkundige contact opneemt met de patiënt. Patiënten houden zelf de regie en krijgen inzicht en overzicht over eventuele klachten en het verloop van de ziekte. Dit telt allemaal mee om de eigen gezondheid positief te beïnvloeden.

Zorg Dichterbij
In 2019 zijn Tergooi en Zilveren Kruis het programma Zorg Dichterbij gestart waarmee de zorg dichterbij de patiënt wordt gebracht. Naast telemonitoring bij (chronische) ziekten, kan dit ook door behandelingen naar huis te brengen en via online contact met zorgverleners. Zo bieden steeds meer artsen uit het ziekenhuis een videoconsult aan.

Met dit programma wordt in de regio invulling gegeven aan de landelijke transformatie van zorg. We innoveren de zorg en maken waar mogelijk gebruik van nieuwe medisch-technologische mogelijkheden. Zo houden we de zorg ook op lange termijn toegankelijk, van goede kwaliteit en betaalbaar voor al onze verzekerden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Tergooi
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Tergooi
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Met telemonitoring COPD komt zorg steeds dichterbij patiënt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!