De coronacrisis had wel invloed op hun stemming

Mensen met een longziekte ervaarden tijdens de tweede coronagolf weinig knelpunten in de zorg. De coronacrisis had wel invloed op hun stemming; velen ervaarden negatieve gevoelens en zorgen over hun eigen gezondheid en welzijn en die van hun naasten. Dit is de uitkomst van het onderzoek dat onderzoeksbureau Nivel in mei/juni van dit jaar hield onder 554 leden van de Longmonitor, een panel waar mensen met astma en/of COPD en mensen met een zeldzame longziekte aan deelnemen.

Ervaringen zorg
Nivel vroeg mensen met een longziekte naar hun ervaringen met zorg tijdens de tweede coronagolf. De meerderheid (69%) geeft aan dat zij geen gevolgen ondervonden van de coronacrisis in de zorg die men krijgt voor hun longziekte. Een op de drie ervaart wel gevolgen, met name in het niet doorgaan of uitstellen van afspraken vanuit de kant van de zorgverlener en dat naasten niet meer mee mochten naar een afspraak. Maar deze veranderingen leiden volgens de respondenten nauwelijks tot extra problemen of knelpunten voor patiënten.

Welbevinden mensen met longziekte
De tweede coronagolf heeft bij de meeste mensen met een longziekte invloed gehad op hun stemming. Zij waren op hun hoede (77%) en bijna de helft van de mensen voelde zich machteloos (44%). Daarnaast maken ze zich door de coronacrisis zorgen over hun eigen lichamelijke gezondheid en de gezondheid van naasten. Een respondent vertelt: 'Ik weet niet wat het effect van corona is op mijn aandoening. Ook al ben ik gezond en fit, ik heb toch een longaandoening.'

Compliment voor mensen met een longziekte en zorgverleners
'Het is positief om te zien dat de professionele zorg voor mensen met een longziekte nauwelijks in de knel lijkt te zijn gekomen tijdens de tweede coronagolf', zegt Michael Rutgers. 'Het is duidelijk dat deze hele coronatijd zwaar is voor mensen met een longziekte. Zij zijn extra op hun hoede en leven vanwege hun kwetsbaarheid meer geïsoleerd, al dan niet zelf gekozen. Zij verdienen een groot compliment voor de wijze waarop ze de deze moeilijke tijden doorstaan. Gelukkig blijkt uit deze monitor dat zij in de tweede coronagolf nog steeds voldoende beroep hebben kunnen doen op de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben voor hun longziekte. Dit verdient dus ook een groot compliment voor alle zorgverleners die zich hiervoor hebben ingezet ondanks de grote werkdruk in coronatijd.'

Bekijk de uitgebreide factsheet.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Longfonds
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Longfonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Longmonitor: tweede coronagolf zorgt bij longpatiënten voor weinig problemen in de zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 aug 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!