De regeling biedt compensatie voor gederfde inkomsten en extra kosten door de uitbraak van het coronavirus
Grotere zorgaanbieders van wijkverpleging, geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en eerstelijnsverblijf (ELV) kunnen nu ook gebruikmaken van een corona-regeling van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft daar samen met ActiZ afspraken over gemaakt. Hiermee waarborgen zorgverzekeraars de continuïteit van deze zorg. De regeling biedt compensatie voor gederfde inkomsten en extra kosten door de uitbraak van het coronavirus en is bedoeld voor aanbieders met een jaaromzet hoger dan 10 miljoen euro.
Eerder was er door zorgverzekeraars al een regeling getroffen voor een continuïteitsbijdrage voor middelgrote en kleine aanbieders van wijkverpleging, grz en elv. Met de nieuwe regeling kennen nu ook grotere zorgaanbieders deze mogelijkheid. Voor alle aanbieders van wijkverpleging, GRZ en ELV is de periode waarvoor de regeling nu vastgesteld voor de periode 1 maart tot en met 31 oktober 2020. De beide regelingen lijken op elkaar, maar wijken op enkele onderdelen af. Zo is met hogere tarieven voor compensatie van omzetverlies rekening gehouden met de hogere vaste lasten van grotere aanbieders. Ook bieden zorgverzekeraars een passende vergoeding voor de extra inzet van bedden en medewerkers voor de zorg aan coronapatiënten.
Extra coronabedden
Zorgaanbieders van wijkverpleging, GRZ en ELV hebben de afgelopen maanden gedaan wat nodig was verzekerden te voorzien van de zorg die zij nodig hadden. Door mensen en bedden beschikbaar te stellen voor de zorg voor coronapatiënten, hebben zij bijgedragen aan de uitbreiding van de beschikbare capaciteit. Tegelijkertijd liep de vraag naar hun gebruikelijke zorg sterk terug. Zorgverzekeraars hebben veel waardering voor de inzet en flexibiliteit van deze zorgaanbieders en hun medewerkers. ZN liet op 17 maart jl. met een brief al weten zorgaanbieders te willen compenseren voor de negatieve financiële impact van corona. Kleine en middelgrote zorgaanbieders konden vrij snel daarna een voorschot en vervolgens een continuïteitsbijdrage aanvragen. In samenspraak met ActiZ is nu de huidige regeling uitgewerkt voor grotere zorgaanbieders.
*Dit is een gezamenlijke regeling van alle zorgverzekeraars met uitzondering van zorgverzekeraar EUCARE