De levensverwachting bij type 1 ligt gemiddeld lager dan bij type 2

Mensen met diabetes overlijden gemiddeld eerder dan mensen zonder diabetes. Bij diabetes type 1 ligt de gemiddelde levensverwachting dertien jaar lager en bij type 2 vier jaar lager. De levensverwachting hangt samen met de mate waarin mensen complicaties krijgen. Alle resultaten komen uit een recente studie van Nivel en RIVM die gaat over de situatie in Nederland.

De levensverwachting bij type 1 ligt gemiddeld lager dan bij type 2, omdat mensen met diabetes type 1 vaak op jongere leeftijd diabetes krijgen en er daardoor eerder complicaties ontstaan zoals hart- en vaatziekten en schade aan ogen, voeten, nieren en zenuwen. Een instabiele bloedsuiker over langere tijd veroorzaakt complicaties. Daarom is het belangrijk dat de bloedsuiker vaak wordt gecontroleerd en binnen de goede waardes blijft. Volgens Nivel en RIVM overlijden gemiddeld 39.000 mensen per jaar met diabetes. Dat is ruim een kwart van het totaal aantal overledenen.

Ontwikkelingen bieden hoop
Dr. Erik Serné, internist-vasculaire geneeskunde/diabetologie, vindt het verschil in levensverwachting tussen mensen met en zonder diabetes schokkend, maar is wel hoopvol door diverse ontwikkelingen. 'Bij type 2 diabetes kunnen innovatieve (leefstijl)behandelingen iets doen aan dit verlies aan levensjaren. Voor type 1 diabetes worden de mogelijkheden tot vroegtijdige en strikte behandeling van de hoge bloedsuikerwaarden, de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden, steeds beter.'

Volgens Etelka Ubbens, algemeen directeur van het Diabetes Fonds, zetten de onderzoekscijfers aan tot nog meer bewustwording over de grote gevolgen van diabetes op je gezondheid en de kwaliteit van leven. 'De cijfers onderstrepen het grote belang van wetenschappelijk onderzoek en behandelingen. De ontwikkelingen gaan snel op het gebied van innovatieve hulpmiddelen die de bloedsuikerregulatie helpen verbeteren. Dat stemt hoopvol en zorgt voor een hogere levensverwachting en minder complicaties.'

Kunstalvleesklier en poeptransplantatie
Een belangrijk onderzoek dat het Diabetes Fonds financiert is bijvoorbeeld de kunstalvleesklier. Deze meet constant de bloedsuikerwaarde en als deze te hoog of te laag is, stuurt de kunstalvleesklier automatisch bij. Een ander onderzoek wordt verricht door het team van Prof. dr. Max Nieuwdorp dat bekijkt of poeptransplantatie leidt tot minder lage- en hoge bloedsuikers. Bij deze behandeling worden gezonde bacteriën overgebracht in de darmen van mensen met diabetes type 1.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Diabetes Fonds
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Diabetes Fonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Mensen met diabetes hebben een lagere levens­verwach­ting
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!