Cel­therapie voor diabetes type 1 met vitamine D3 blijkt veilig en haalbaar

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology de eerste resultaten bekend gemaakt van een celtherapie met vitamine D3 voor diabetes type 1. Ze concluderen dat de behandeling veilig en haalbaar is. 

In de zogeheten D-sense Trial onderzocht het team van prof. Bart Roep en prof. Jaap Jan Zwaginga – die de trial leidt – een hele nieuwe celtherapie. Ze haalden bepaalde cellen van het afweersysteem uit het bloed van personen met diabetes type 1. Die cellen bewerkten ze met onder andere vitamine D3, ze vermenigvuldigden ze en spoten ze terug in het lichaam.

Het is de bedoeling dat de bewerkte cellen daar het afweersysteem bijsturen, zodat het voortaan de insulineproducerende bètacellen in de alvleesklier met rust laat. De D-sense Trial bestaat uit fasen. In dit eerste onderzoek met mensen is nu gekeken of de behandeling veilig is, nog niet naar of het ook werkt. Dit eerste deel maakte het Diabetes Fonds financieel mogelijk samen met Stichting DON.

'Onderhandelen' met de afweer
Roep: 'Juist in deze tijden van coronavirus realiseren we ons maar al te goed hoe belangrijk een goede afweer is. Bij mensen met diabetes type 1 is dit afweersysteem soms misschien te goed en we willen dit dus juist gebruiken. In de klinische studie die nu wordt afgerond, hebben we daarom vitamine D3 gebruikt om met het afweersysteem te ‘onderhandelen’ in plaats van het plat te bombarderen. Dit helpt ons om beter te begrijpen hoe de afweerreactie bij diabetes type 1 gestopt kan worden en hoe we dit kunnen reguleren. We staan nu aan het begin van onze vervolgstudie, en zetten daarmee een belangrijke stap op weg naar genezing van diabetes type 1.'

Uniek aan de studie is dat het afweersysteem niet wordt platgelegd, wat de gangbare therapie is bij andere auto-immuun- en ontstekingsziekten, maar het afweersysteem 'geleerd' wordt hoe het wel zou moeten.

Veilig en haalbaar
Het onderzoeksteam volgde in deze eerste studie drie jaar lang negen proefpersonen die al langer diabetes hadden. Het blijkt nu dat het toedienen van de bewerkte cellen veilig en haalbaar is; een belangrijke eerste stap voordat een volgend onderzoek met mensen gestart kan worden. In een vervolgonderzoek zal gekeken worden of de celtherapie ook echt werkt, voordat een echte behandeling ontwikkeld kan worden.

Lees voor meer informatie het artikel 'Safety and feasibility of intradermal injection with tolerogenic dendritic cells pulsed with proinsulin peptide—for type 1 diabetes' op de website van The Lancet Diabetes & Endocrinology. Of bekijk de video van DiabetesNieuws. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Cel­therapie voor diabetes type 1 met vitamine D3 blijkt veilig en haalbaar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 10 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!