Erfelijke diabetes komt minder vaak voor dan diabetes type 1 en 2 en is daarom minder bekend

Diabetes type 1 en 2 kennen de meeste mensen wel. Maar er zijn ook andere vormen die minder bekend zijn en minder vaak voorkomen, zoals erfelijke diabetes: bijvoorbeeld MODY, MIDD en neonatale diabetes. Helaas krijgen mensen met erfelijke diabetes vaak eerst een andere diagnose en daardoor meestal niet de juiste behandeling. Daarom start het Diabetes Fonds een campagne om mensen bekender en bewuster te maken over erfelijke vormen van diabetes.

Erfelijke diabetes komt minder vaak voor dan diabetes type 1 en 2 en is daarom minder bekend. Het gevolg is dat 80 procent van de mensen met MODY eerst een andere diagnose krijgt. Net zoals artsen kennen mensen met diabetes deze erfelijke vormen ook lang niet altijd. Een andere diagnose kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld jarenlang een behandeling krijgen die niet past.

Vormen van erfelijke diabetes
Er zijn verschillende vormen van erfelijke diabetes. MODY, MIDD en neonatale diabetes komen het vaakst voor. Door een verandering in het DNA kan iemand erfelijke diabetes krijgen. Die persoon erft dat meestal van de vader of moeder. Bij erfelijke diabetes speelt erfelijkheid dus een heel belangrijke rol. Veel meer dan bij diabetes type 1 of 2.

Als je een erfelijke vorm van diabetes hebt, kunnen familieleden ook een erfelijke vorm hebben of krijgen. Het gaat om ouders, kinderen, broers en zussen. Zij kunnen zich vaak dan ook laten testen om te bepalen of ze een erfelijke vorm van diabetes hebben.

Test je kennis over erfelijke diabetes
Wat weet je over MODY, MIDD en neonatale diabetes en de kenmerken hiervan?
Doe de kennistest

Meer weten? Erfelijke diabetes - Diabetes Fonds

Bron: Diabetes Fonds


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Diabetes Fonds / Priscilla Zandbergen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Diabetes Fonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verkeerde diagnose bij erfelijke diabetes: meer kennis nodig
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 16 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!