Het winnende idee is een online training voor mensen met diabetes type 1 en zorgprofessionals over hoe leefstijl kan helpen in de behandeling van de ziekte

De winnaar van de Publieksprijs van Het Beste Diabetesidee 2023 is bekend. Van de vier winnaars van Het Beste Diabetesidee gingen de meeste stemmen naar Amber Heijneman van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Haar winnende idee is een online training voor mensen met diabetes type 1 en zorgprofessionals over hoe leefstijl kan helpen in de behandeling van de ziekte. Als winnaar mag Amber maximaal 10.000 euro extra besteden aan haar idee.

Het Diabetes Fonds organiseert Het Beste Diabetesidee zodat handige oplossingen voor diabetesproblemen op korte termijn daadwerkelijk beschikbaar komen voor mensen met diabetes. Dat is belangrijk want het aantal mensen met diabetes neemt snel toe. De ziekte heeft een grote invloed op het dagelijks leven van mensen.

Ervaringen delen
Amber heeft vanaf haar 15e diabetes type 1 en wil daarom haar eigen positieve ervaringen met leefstijl delen. Diabetes beïnvloedde haar bloedsuikers bij alles wat ze deed. Daardoor kreeg zij klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Ontstaan idee
Amber ontdekte dat gezonder leven een positieve invloed had op haar klachten. 'Mijn arts had weinig ruimte om uitgebreid bij leefstijl stil te staan. Dat is een gemiste kans, want extra informatie over voeding, beweging en insuline kan bijdragen aan stabielere bloedsuikerwaarden.'

Zo ontstond Het Beste Diabetesidee om een online training te maken over leefstijl voor zorgprofessionals en mensen met diabetes type 1. Met het extra geld van de Publieksprijs gaat Amber toegankelijk introductiemateriaal ontwikkelen. 'Dit kunnen artsen in de wachtkamer neerleggen of meegeven aan hun patiënten,' aldus Amber.

Een klein idee kan een groot verschil maken
1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes waarvan ruim 100.000 met diabetes type 1. De ziekte heeft een enorme invloed op het dagelijks leven. Volgens directeur Diena Halbertsma van het Diabetes Fonds hebben mensen met diabetes of mensen die met diabetes te maken hebben vaak goede ideeën.

'Het is mooi dat Amber vanuit haar eigen ervaring een idee heeft aangedragen en daarmee een verschil wil maken. Leefstijl heeft invloed op de suikerspiegel, naast medicatie en veel andere factoren. Leefstijladvies maakt deel uit van de behandeling van diabetes type 1. Het Diabetes Fonds ondersteunt dat algemene kennis over leefstijlfactoren toegankelijk is, zodat mensen met diabetes type 1 goede keuzes kunnen maken en dit kunnen bespreken met hun zorgverleners.'

De vier Beste Diabetesideeën van 2023
Naast het idee van Amber werden er al eerder drie andere ideeën verkozen tot Het Beste Diabetesidee. Deze winnaars zijn:

André van Beek - Met sensoren diabetes opsporen
Behiye Özcan - Minder diabetes distress, betere zorg
Wim Tilburgs - 5 mini-documentaires in 5 talen

De winnaars kunnen met de financiële ondersteuning de komende periode hun ideeën uitwerken.

Meer informatie

Filmpje Amber Heijneman:


Overzicht van alle winnaars van Het Beste Diabetes Idee: https://www.diabetesfonds.nl/wat-we-doen/het-beste-diabetesidee

Bron: Diabetes Fonds


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Diabetes Fonds / Priscilla Zandbergen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Diabetes Fonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Winnaar Publieksprijs Het Beste Diabetesidee bekend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 27 sep 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!