Het is onderdeel van de nieuwe nazorg in de regio Nijmegen door huisartsen, paramedici en ziekenhuizen

Coronapatiënten die lange tijd na de corona-infectie nog steeds klachten houden, krijgen vanaf vandaag een persoonlijke begeleider (casemanager) die hen begeleidt in het zorgtraject. Het is onderdeel van de nieuwe nazorg in de regio Nijmegen door huisartsen, paramedici en ziekenhuizen. Tot dusver werden mensen met langdurige klachten na corona gezien op de nazorgpoli’s van het Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). 

Het post-COVID-syndroom zorgt de laatste jaren voor veel problemen, onder andere door de langdurige uitval van personeel. De ziekenhuizen Radboudumc en CWZ, de huisartsen van NEO Huisartsenzorg en de fysiotherapeuten van CFN hebben in Nijmegen gezamenlijk gewerkt aan het opnieuw inrichten van de zorg voor deze patiënten.

Casemanager
De patiënt krijgt de zorg voortaan dichtbij huis, maar waar nodig ondersteund vanuit de ziekenhuizen. Een nieuw aangenomen professional heeft de centrale rol in dit traject: de casemanager. ‘Meestal is dat iemand met een paramedische achtergrond, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of ergotherapeut. Deze casemanager brengt via een uitgebreid intakegesprek alle klachten van de patiënt in kaart’, vertelt Joris Botman, fysiotherapeut en voorzitter CFN. ‘Vervolgens bekijkt die welke zorgverleners ingeschakeld moeten worden en zorgt dat de zorg in gang wordt gezet en op elkaar wordt afgestemd.’ 

Nazorgpoli
Mensen met post-COVID-syndroom zijn twee jaar lang gezien op de nazorgpoli’s van de afdelingen Longziekten van het Radboudumc en CWZ. Naast het geven van uitleg en hersteladviezen, werden vanuit de nazorgpoli’s van beide huizen patiënten al verwezen naar onder meer de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist en psycholoog; vrijwel altijd professionals in de eerstelijn dichtbij huis. ‘Patiënten hebben veel behoefte aan erkenning en uitleg, maar zeker ook aan begeleiding tijdens herstel waarin zorgverleners goed met elkaar samenwerken’, aldus CWZ-longarts Jürgen Hölters. ‘Hiervoor is innovatieve zorg nodig; niet door een medisch specialist, maar dichter bij de patiënt, voornamelijk gericht op paramedische expertise.’ Huisarts Léon van Groenendael onderschrijft dit. “Met de komst van de casemanager wordt de huisarts ontlast in de coördinatie van deze nazorg en is de samenwerking tussen de zorgprofessionals geborgd.”

De nazorgpoli’s van het Radboudumc en CWZ waren de voorloper, het zorgpad post-COVID is de duurzame oplossing.  ‘De opgedane kennis vanuit de nazorgpoli dragen we actief over aan de casemanagers en huisartsen’, zegt Radboudumc-longarts Bram van den Borst. ‘Vanuit de twee ziekenhuizen blijven we als longartsen natuurlijk wel bereikbaar voor de analyse van onbegrepen longklachten na COVID-19. Ook blijft het Radboudumc wetenschappelijk onderzoek doen naar het post-COVID-syndroom.’

De proef met deze nieuwe zorg is op 1 juni gestart in Nijmegen voor een periode van een jaar en wordt gefinancierd door de zorgverzekeraars VGZ en CZ. Bij succes kan het mogelijk als landelijk voorbeeld dienen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Coronapatiënt met langdurige klachten krijgt persoonlijke begeleider
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 01 jun 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!