Mensen met chronische aandoeningen, zoals een spierziekte of vaataandoening, verbruiken veel meer energie dan de gemiddelde Nederlander

Veel mensen met ernstige chronische aandoeningen hebben een hoog energiegebruik en daardoor veel extra kosten. Hierdoor kunnen ze vaak niet of nauwelijks rondkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Ieder(in), waaraan ruim 500 mensen met een chronische aandoening of beperking hebben meegedaan. Ieder(in) wil daarom dat er nog voor de komende winter extra maatregelen voor deze groep worden getroffen. Want de bestaande energiemaatregelen, zoals het prijsplafond, werken voor deze mensen onvoldoende.

Extra energie nodig voor hulpmiddelen, stoken en warm water
Mensen met chronische aandoeningen, zoals een spierziekte of vaataandoening, verbruiken veel meer energie dan de gemiddelde Nederlander. Zo geeft 70% van de mensen in het onderzoek aan dat ze elektrische hulpmiddelen gebruiken die (veel) extra energie kosten, zoals beademingsapparatuur, een hoog-laagbed of een elektrische rolstoel. Driekwart moet het eigen huis extra (warm) stoken omdat hun lichaam slecht op temperatuur blijft of omdat ze aan huis gekluisterd zijn. En 50% verbruikt extra warm water voor bijvoorbeeld verzorging van wonden of omdat extra lang douchen nodig is vanwege bijvoorbeeld reumatische klachten of benauwdheid.

Kwetsbaarste mensen gebruiken vaak meeste energie
Vooral de mensen met een heel kwetsbare gezondheid hebben te maken met een stapeling van energieslurpende factoren. Zoals blijkt uit dit citaat:

“Door het gebruik van medische apparatuur, soms letterlijk om in leven te blijven (beademing), heb ik een vier keer zo hoog energieverbruik. Ook kan de verwarming niet lager want ik kan door mijn stofwisselingsziekte mijn lichaamstemperatuur niet handhaven … Daarnaast heb ik door mijn aandoening en gebruik van stoma’s veel meer warm water nodig en moet ik veel meer wassen.”

Bestaande energiemaatregelen werken onvoldoende
Het onderzoek laat ook zien dat de energiemaatregelen van de overheid deze groep onvoldoende helpen. Mensen met meerdere elektrische hulpmiddelen komen sowieso uit boven het energieplafond voor elektriciteit. En voor de energietoeslag komen velen niet  in aanmerking ook al is hun besteedbaar inkomen – mede door de toegenomen energiekosten – vaak heel laag.

En dus kan één op de zeven mensen niet meer rondkomen en bij 60% lukt dat nog maar net. Het gevolg is dat familie financieel moet bijspringen, er geen reserves meer zijn voor onvoorziene uitgaven en mensen bezuinigen op essentiële zaken als hulpmiddelen, kleding en voeding. En sommigen maken inmiddels gebruik van de voedselbank.

Extra maatregelen nodig
Het onderzoek is gedaan onder ruim 500 mensen. Maar in werkelijkheid gaat het om tienduizenden mensen in Nederland die vanwege hun ziekte extra energie verbruiken, variërend van spierziekten, vaataandoeningen, reumatische aandoeningen tot en met COPD.

Ieder(in) pleit voor structurele oplossingen, zoals het beschikbaar stellen van een zonnepaneel bij een elektrisch hulpmiddel of het bieden van een doorlopende energievergoeding. En zorgwoningen en andere toegankelijke woningen moeten met voorrang verduurzaamd worden. Maar dat is niet voor de winter geregeld. Daarom moeten op korte termijn de financiële regelingen, zoals het prijsplafond en de energietoeslag voor deze groepen verruimd worden.

Rapport energiekosten augustus 2023

Bron: Ieder(in)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Veel energiearmoede onder chronisch zieken ondanks maatregelen overheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 17 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!