Om het gebruik van drugs in het verkeer beter aan te kunnen pakken, is de wegenverkeerswet per 1 juli 2017 aangescherpt.

Op zich een goede zaak, maar de aanscherping schiet op een belangrijk punt zijn doel voorbij. In de wet wordt op geen enkele manier rekening gehouden met mensen die om medische redenen opiaten, cannabis en amfetamines gebruiken. Ieder(in) kaart dit probleem aan.

Illya Soffer op BNR-radio: “Het is geen partydrug, mensen hebben dit echt nodig om mee te kunnen doen.”

In de wegenverkeerswet wordt geen uitzondering gemaakt voor bestuurders die drugs om een medische reden gebruiken. Ook niet als zij aan de politie een medische verklaring kunnen overleggen. Mensen met bijvoorbeeld chronische pijnklachten worden hiervan de dupe. Niet alleen riskeren zij een boete, ze zijn bovendien niet verzekerd als zij aan het verkeer deelnemen. Zelfs niet als zij dat doen in een gehandicaptenauto, rolstoel of scootmobiel.

Duidelijkheid

Ieder(in) heeft samen met de beroepsorganisatie van apothekers KNMP bij de betrokken ministeries om duidelijkheid gevraagd voor deze groep mensen. Ook in de media vragen we aandacht voor deze kwestie.

Illya Soffer op BNR-radio “Het is geen partydrug, mensen hebben dit nodig om mee te kunnen doen”

Oplossing

De bewindspersonen van Infrastructuur en Milieu (IenM) en van Veiligheid en Justitie (VenJ) hebben, mede op aandringen van Ieder(in), de KNMP toegezegd te zoeken naar een oplossing voor de doelgroep die nu gedupeerd wordt door de aangescherpte wegenverkeerswet.

Ministeries zoeken uitweg voor medicijngebruikende automobilisten

Geen beletsels

De KNMP en Ieder(in) zijn niet geconsulteerd over de wetswijziging. De wijziging is nu in strijd met de richtlijn van de KNMP voor veilige verkeersdeelname. Bij het medisch gebruik van opiaten, medicinale cannabis adviseert de KNMP patiënten de eerste twee weken geen auto te rijden en daarna zijn er geen beletsels, indien zich geen ongewenste bijwerkingen voordoen.

Bericht Rijksoverheid - Betere aanpak drugsgebruik in het verkeer

Bron: Ieder(in)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!