Technologie zorgt bij patiënten voor een veilige bloedglucosewaarde

Mensen met type 1 diabetes ervaren opvallende voordelen van nieuwe automatische insulinesystemen, blijkt uit recent onderzoek van Diabeter dat uitgevoerd is onder 481 patiënten. De helft van deze groep heeft mede dankzij de technologie, die de werking van de alvleesklier nabootst, veilige bloedglucosewaarden. “Zulke resultaten hebben we nog nooit eerder gezien,” zegt onderzoeker en kinderarts Henk-Jan Aanstoot.

De studie, gepubliceerd in Diabetes Science and Technology, onderzocht de resultaten van kinderen, jongeren en volwassenen met type 1 diabetes en vergeleek deze met hun eerdere behandelingen. Naast verbeterde glucoseregulatie daalde het aantal hypo’s (gevaarlijk lage bloedglucosewaarden) significant. “Deze technologie transformeert de diabeteszorg,” aldus dr. Henk-Jan Aanstoot, hoofdonderzoeker bij Diabeter. "Ik sta nog steeds versteld van hoe deze technologie bij zoveel patiënten voor een veilige bloedglucosewaarde zorgt – wat betekent dat ze minder schommelingen in hun glucosewaarden ervaren. Hierdoor wordt een leven zonder diabetescomplicaties, zoals hart- en vaatziekten, oogproblemen en zenuwschade, mogelijk. In ons behandelcentrum zien we nu dat één op de vijf patiënten zelfs een normale bloedglucosewaarde bereikt – een percentage dat bijna tien keer hoger ligt dan tien jaar geleden. "De technologie waar deze patiënten zoveel baat bij hebben, bestaat uit een sensor en een insulinepomp die, op basis van een algoritme, zorgt voor automatische toediening van insuline en daarmee de werking van een gezonde alvleesklier nabootst."

Kees (71 jaar) kreeg in 2001 de diagnose type 1 diabetes: “Wat het automatische insulinesysteem (AID) mij heeft gebracht, kan ik eigenlijk in één woord samenvatten: rust. Het is een enorme rust die ik op meerdere niveaus ervaar. Dankzij het AID slaap ik goed, zonder de constante angst om ’s nachts gevaarlijk laag of hoog te zitten. Of ik nou met een waarde van 5,5 of 10 naar bed ga, ik kan ontspannen slapen en word met een stabiele waarde wakker. Daarnaast heeft het AID me bevrijd van de voortdurende alertheid die ik altijd voelde. Ik hoef niet meer de hele dag op mijn hoede te zijn, omdat de pomp me meestal al waarschuwt voordat mijn bloedsuiker te laag of te hoog gaat. Voor mij betekent dit ook vrijheid op praktische vlakken: ik hoef niet meer te meten voordat ik de auto instap, niet meer extra te checken bij fysieke inspanning. En het mooie is dat deze rust doorwerkt in mijn prestaties op het werk en mijn algehele gezondheid. Met stabielere waarden heb ik meer energie en minder kans op complicaties. Ik denk dat iedereen die begrijpt wat het leven met diabetes inhoudt en hoe technologie daarin kan ondersteunen, zal zien dat deze hulp minstens zo essentieel is als een rollator voor iemand die niet zelfstandig meer kan lopen. Het AID is voor mij geen luxe – het is een essentiële hulp in mijn dagelijks leven”.

Maarten Akkerman, directeur en voorzitter van de raad van bestuur van Diabeter, benadrukt: “Onze multidisciplinaire aanpak is volledig gericht op type 1 diabetes en wordt ondersteund door de nieuwste technologie. Dit betekent in de praktijk dat onze specialisten uit verschillende vakgebieden, zoals geneeskunde, psychologie, diëtetiek en technologiegroep, nauw samenwerken om de beste zorg voor onze patiënten te garanderen. Dankzij deze samenwerking kunnen we continu betere resultaten behalen. Ook zorgverzekeraars zien dat: met een aantal van hen hebben we lange termijn afspraken over het verbeteren van patiëntresultaten. Deze verbeteringen zijn niet alleen zichtbaar in cijfers, maar ook in de kwaliteit van leven van onze patiënten. Mensen met type 1 diabetes bepalen samen met hun behandelaars welke technologie zij willen gebruiken, wanneer en waarom.”

Over Diabeter
Diabeter Nederland is een behandelcentrum gespecialiseerd in de behandeling van type 1 diabetes bij kinderen, jongeren en volwassenen. Diabeter behandelt bijna 4000 mensen met voornamelijk type 1 diabetes. Met locaties in Rotterdam, Groningen, Deventer en Eindhoven en biedt vanuit het Diabeter Centrum Amsterdam (DCA), in samenwerking met het Amsterdam UMC, zorg aan nog eens 1.800 mensen. Daarnaast voert Diabeter wetenschappelijk onderzoek uit naar de verbetering van diabeteszorg, het minimaliseren van complicaties en het streven naar genezing van diabetes. Diabeter werkt volgens de principes van Value-based Healthcare, gericht op maximale zorgwaarde voor de patiënt.

Meer informatie: Diabeter Nederland

Bron: Diabeter.nl